Kan jij je tenen aanraken? Dit is waarom je flexibel(er) wilt zijn
Je tenen aanraken klinkt misschien als een simpele oefening, maar de flexibiliteitsbeweging blijkt heel wat te kunnen zeggen over je fysieke gezondheid. Flexibiliteit gaat namelijk een stuk verder dan je lenig voelen en heeft invloed op hoe het lichaam functioneert, hoe je je voelt en zelfs hoe goed je ouder wordt.
Flexibel zijn blijkt namelijk heel wat voordelen te hebben, en dan niet alleen omdat je je tenen kunt aanraken. Maar omdat het kan bijdragen aan je algehele welzijn.
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van flexibel zijn (én een paar tips hoe je flexibeler kunt worden).
1. Flexibiliteit helpt bij mobiliteit
Je tenen kunnen aanraken is een indicator van de flexibiliteit van je hamstrings, onderrug en heupen. Deze spieren spelen weer een cruciale rol in je dagelijkse mobiliteit. Zijn deze spieren strak of gespannen, dan kun je last krijgen van je rug, stijfheid en zelfs blessures krijgen. Door je flexibiliteit te trainen, kunnen je gewrichten beter bewegen en verklein je de kans op blessures.
“Onze spieren trekken aan onze botten en zijn wat onze gewrichten beweegt. Het is in principe een noodzaak voor elke beweging in ons lichaam om een bepaalde vorm van flexibiliteit en ook elasticiteit te hebben, wat betekent dat die spier na het strekken weer in zijn normale rusttoestand komt,” vertelt Ashley Cruz, oprichter van Cruz Chiropractic Wellness in New York hierover aan CNN.
2. Minder stress en spanning
De druk van het dagelijks leven, zorgt helaas vaak voor heel wat stress en spanning in ons lichaam, en dan met name in de schouders, nek en rug. Regelmatige stretchsessies kunnen helpen om die opgebouwde spanning los te laten, waardoor je makkelijker kunt ontspannen.
3. Ondersteunt een betere houding
Een flexibele onderrug en sterke hamstrings dragen bij aan een betere lichaamshouding. Veel mensen brengen immers uren per dag zittend door (op kantoor) en dat kan leiden tot een verkeerde houding en spanning in de rug. Door te werken aan je flexibiliteit en geregeld te stretchen, kun je je houding verbeteren én rugklachten voorkomen.
4. Vertraagt het verouderingsproces
Naarmate je ouder wordt, neemt je flexibiliteit vanzelf af. Daardoor kan je meer last krijgen van stijfheid en minder makkelijk bewegen. De oplossing? Again: regelmatige stretch- en flexibiliteitsoefeningen helpen dat proces te vertragen, zodat je óók op latere leeftijd soepel en mobiel blijft. Wel zo fijn toch?
5. Meer in contact met je lichaam
Flexibiliteitsoefeningen, zoals yoga of stretchen, zijn niet alleen goed voor je spieren, maar helpen ook om meer in contact te komen met je lichaam. Door je te concentreren op je ademhaling en de stretchbewegingen, kom je meer in het moment. Dat komt je fysieke én mentale gezondheid ten goede.
Hoe word je flexibeler?
Nu is de ene persoon alleen van nature een stuk flexibeler dan de ander. Als jij niet zo flexibel bent, is dat voor alsnog niks om je zorgen over te maken. Flexibiliteit is namelijk iets wat je gewoon kunt trainen. Het vraagt echter om consistentie, niet om haast.
Hoe je flexibeler wordt? Simpel. Begin met dagelijkse rekoefeningen, zoals het aanraken van je tenen en combineer dat met meer dynamische stretches en yoga. Zoals deze fijne 7 yogaposes om je balans en stabiliteit te oefenen.
Onthoud dat flexibiliteit voor iedereen anders is, dus wees geduldig en luister naar je lichaam.
Niet zo flexibel? Met deze oefeningen en tips ben je binnen no time leniger