Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Stel jezelf deze filosofische vragen om de diepere betekenis van jouw leven te ontdekken

Nadenken over het leven, zoeken naar wijsheid, nadenken over je eigen bestaan, kortom: filosoferen. We doen het allemaal wel eens. Jezelf of een ander filosofische vragen stellen om na te denken over het hoe, waar en waarom van het leven. Het zijn vaak vragen waar niet meteen een antwoord op is, waar geen goed of fout antwoord voor is. Wel zijn het vragen, of antwoorden, die je meer controle op je leven kunnen geven.

Dit zegt ook professor filosofie Amy Kind tegen Womens’s Health: “We willen niet dat ons leven zomaar aan ons voorbij gaat. Het is belangrijk om soms een ​​stap terug te nemen en ons af te vragen wat we doen en waarom en ook wat we willen doen en waarom.” Vooral als je op een kruispunt in je leven staat. Je hebt ondertussen al de nodige levenservaring op gedaan en je bent gegroeid op persoonlijk en misschien ook wel professioneel vlak. Toch komt er zo’n moment waarop je jezelf afvraagt wat de diepere betekenis van het leven is. Van jouw leven.

Filosofische vragen over het leven

Die momenten waarop je nadenkt over je leven, dat zijn de momenten waarop filosofische vragen je uitdagen om te reflecteren en te begrijpen. We zetten een paar van die bijzondere vragen om jezelf te stellen op een rij.

Wat betekent het om een goed leven te leiden?

Deze vraag nodigt je uit om na te denken over je waarden en ethiek. Wat maakt jou tot een goed mens, wat vind je belangrijk in het leven, hoe wil je dat mensen aan het einde van jouw leven over je praten? Ga je voor geluk of voor het vervullen van doelen? Deze filosofische vraag kan je helpen bij het maken van bewustere keuzes die in lijn zijn met je eigen waarden.

Wat is de relatie tussen zelfliefde en het vermogen om anderen lief te hebben?

Moet je eerst in je verleden duiken en jezelf of je innerlijk kind helen, om een stabiele relatie aan te kunnen gaan? Of kan het een naast het ander bestaan?

Wat is het belang van doelen stellen en ambities hebben in je leven? En hoe veranderen die doelen naarmate je ouder wordt?

Is het belangrijk om doelen voor jezelf te stellen? En wat als je die niet haalt, faal je dan? Heb je ambities of hoor je die te hebben Wat als je geen ambities hebt of juist ambities die heel moeilijk waar te maken zijn? Hoe zal je op deze doelen en ambities terugkijken als je tachtig jaar bent?

Hoe kun je leren omgaan met onzekerheid en verandering in de wereld?

Wat er in de wereld gebeurt, daar kun je als individu niet heel veel aan doen, of juist wel? En wat brengen die veranderingen bij je teweeg, hoe ga je ermee om en wat kan je er zelf mee doen?

Als je je leven opnieuw zou moeten beginnen, zou je dan nu hetzelfde leven leiden?

Een mooie filosofische vraag om te reflecteren. Stel je kunt opnieuw beginnen, een nieuwe start maken. Waar zou je dan nu staan, wat zou je wel en niet hetzelfde doen? Zou je dezelfde keuzes maken? En waarom juist wel of juist niet?

Waarom is mijn liefdesleven zo ingewikkeld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️