Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partner 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ga uitbuiting tegen: zo kies je wél voor eerlijke producten in de supermarkt

Het is een wekelijkse of zelfs dagelijkse bezigheid: je loopt je favoriete supermarkt in om je voorraadkast aan te vullen, een uitgebreide lunch te scoren of jezelf te trakteren op een lekkere snack. Dat doe je waarschijnlijk op de automatische piloot, maar heb je al eens nagedacht over het leed dat achter de producten kan schuilen?

“Achter veel zoete gerechten schuilt een bitter verhaal over uitbuiting en armoede”, aldus Heske Verburg, directeur van ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad. “Vóór de producten in de schappen belanden, hebben ze vaak een lange reis afgelegd. Soms komen ze uit een land waar boeren en arbeiders in de productie en handel niet eerlijk behandeld worden. Of de productie gaat ten koste van het milieu.”

Lage inkomsten en zwaar werk

Die bittere verhalen zitten achter producten als koffie, bananen en cacao. Wist je bijvoorbeeld dat driekwart van de cacaoboeren te weinig verdient om aan de basisbehoeften van een gezin te voldoen? Hetzelfde geldt voor boeren die koffie kweken. In de theesector doen vrouwen vaak zwaar, fysiek werk, waarbij ze worden blootgesteld aan noodweer en ziektes.

Daarnaast stapelen de problemen door klimaatverandering zich verder op. Door langere perioden van droogte, extremere weersomstandigheden en voedselschaarste slinkt de oogst. En als de oogst van een kleinschalige boer mislukt, betekent dat dat er geen geld binnenkomt.

Respect voor mens en milieu

Solidaridad zet zich in voor mens en milieu. Zo lobbyt de organisatie voor wetgeving dat verantwoord ondernemen verplicht maakt op Europees niveau. “We willen dat alles in de supermarkt gemaakt is met respect voor mens, milieu en toekomstige generaties”, vertelt Heske. “Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat hun aanbod vrij is van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling.”

Bewust consumeren

Als koper heb je macht: wie betaalt, bepaalt. Je hebt dus wel degelijk invloed op wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt – alleen al door je eigen koopgedrag. Vind je eerlijke rechten en de bescherming van het milieu belangrijk? Je kunt zelf een steentje bijdragen door bewust te consumeren. En dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Solidaridad geeft tips.

1. Let op een keurmerk

Check bij producten als bananen, chocolade, koffie en thee of er een keurmerk opzit. Dan hebben we het over keurmerken als fairtrade, biologisch of Rainforest Alliance. Deze producten zijn beter voor boeren, arbeiders en natuur. Ben je een theeliefhebber? Ga dan voor losse thee in plaats van thee in zakjes. Deze kwaliteit is meestal hoger en boeren verdienen er vaak beter aan.

2. Shop lokaal

Sla de supermarkt eens over en ga naar markten waar producten van lokale boeren te krijgen zijn. Er zijn genoeg plekken waar je lokale of biologische producten kunt shoppen, zoals de Noordermarkt in Amsterdam of de Bio Markt in Maastricht. Als je geen markt in de buurt hebt, is er misschien wel een Ekoplaza of plaatselijke biowinkel.

3. Voorkom voedselverspilling

Bewust consumeren betekent ook: wat je koopt daadwerkelijk gebruiken. Weggooien is zonde voor het milieu én je portemonnee. Wat je kunt doen om voedselverspilling te voorkomen? Koop bewust en kijk wat je echt op dat moment nodig hebt. Als je in de buurt van een supermarkt woont, kun je dagelijks of een keer in de paar dagen langsgaan, zodat je niet in één keer heel veel hoeft in te slaan. Zo voorkom je dat producten over de datum gaan.

Wil je meer weten over hoe je eerlijk (en toch heerlijk) kunt eten? Solidaridad heeft een magazine uitgebracht vol lekkere recepten (van circulaire chef Max Ferrari Scanarotti), eerlijke en circulaire shoptips en eye-opening interviews. Bestel het BitterSweet magazine nu gratis en check Solidaridad.nl als je meer wil doen voor een betere wereld.  

In samenwerking met Solidaridad

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️