Redactie
Redactie Betere wereld 12 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Een pleidooi: dit is waarom je echt geen bont meer zou moeten dragen of kopen

Soms heb je gesprekken over een onderwerp waarvan je denkt: hier kunnen we het over eens zijn of hier zijn we vast allemaal tegen. Bijvoorbeeld: wat je denkt van de combinatie wind en regen als je op de fiets zit. Of zwaarder: zinloos geweld, kindermisbruik of, ik noem maar een vorm van dierenmishandeling, bont. Toch zijn er nog steeds voorstanders. En er is de grote groep ‘Mensen Zonder Mening.’

Ik denk dat er met gemak tien redenen gegeven kunnen worden waarom je geen bont moet kopen of dragen en ongeveer drie om het wel te doen.

Deze drie redenen (het is zacht, warm en sommige mensen vinden het mooi) zijn volgens mij niet steekhoudend, sinds er tegenwoordig extreem zachte, fluffy, warme en mooie materialen worden gemaakt die niet van een levend wezen afkomstig zijn.

Het goede nieuws is namelijk: het is 2016. Vijftigers zien er tegenwoordig vaak uit als veertigers, we zijn bezig met zelfrijdende auto’s en zelfs tante Lien kan Skypen en zit op Facebook. Kortom: er kan heel wat.

Nepbont als vervanger

Nepbont kan echt bont met gemak volledig vervangen, zoals ook condooms de plek hebben ingenomen van (schapen)darmen als voorbehoedsmiddel. (Thank god!)

Het is wel belangrijk zeker te weten dat het om nepbont gaat en dat is vaak lastig te garanderen, aangezien een labelplicht (de vermelding op een etiket of een kledingstuk dierlijk materiaal bevat) door veel kledingmerken niet wordt nageleefd.

Gewoon niets dragen wat erop lijkt kan natuurlijk ook. Sinds er jaarlijks nog steeds miljoenen dieren op de meest vreselijke manieren worden afgeslacht om van hun rug bijvoorbeeld een bontkraag te maken, iets dat – laten we eerlijk zijn – totaal onnodig is, is het de hoogste tijd voor een totaalverbod op de verkoop van echt bont. Echt bont is in alle gevallen een no-go, vind ik.

Maar dat is misschien ook omdat ik best veel behind the scene-filmpjes heb gezien. Noem me hysterisch, maar ik vind anaal elektrocuteren, doodslaan of het langzaam laten sterven in een klem van wasbeerhonden, wasberen en coyotes best extreem.

En het komt dichter bij dan je denkt, als je weet dat ook in ons land nog steeds duizenden nertsen (om precies te zijn zes miljoen per jaar) wachten op een vergassingsdood in een kooi van circa 70 cm lang, 40 cm breed en 45 cm groot.

Nog meer pijnlijke feiten: elke bontkraag die er verkocht wordt, kost minstens één dier – vaak wasbeerhonden of vossen – het leven. Soms zelfs meerdere dieren, want voor een dikke bontkraag kunnen zelfs vier dieren zijn gebruikt. Alleen de ruggetjes worden verwerkt in bontkragen, de rest wordt weggegooid.

Slecht excuus

In kledingwinkels en op modebeurzen die bont aanbieden wordt er vaak omheen gepraat. Zo wordt verteld dat het mogelijk van een echt dier is geweest, maar wel een die een goed leven heeft gehad.

Soms wordt er iets gemompeld over dat mensen ook vlees eten en dat dat precies hetzelfde is, dus daarom allebei niet erg. Een ander veelgehoord excuus? ‘Als jij het niet koopt doet een ander het wel.

En als het niet verkocht wordt, dan is het dier voor niets gestorven.’ Iets dat ook vaak wordt gezegd als het om tweedehands bont gaat. Nee, haal het uit de schappen en geniet ervan, anders is het ook zo sneu.

Alsof je bijna een goede daad doet door het te kopen. De realiteit is dat al die aankopen worden gezien als toenemende vraag, dus moet het aanbod ook toenemen.

Bont is giftig

Waarom dat erg is? Bont is niet alleen het symbool van totaal onnodig en extreem dierenleed, het is ook nog eens giftig. Giftig voor het milieu en voor je lijf.

Bont wordt met schadelijke stoffen bewerkt om het chemisch te reinigen, te conserveren en te verven. Het gaat om stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting, irriterend zijn en mogelijk kankerverwekkend, zo blijkt uit recent onderzoek van Kassa en Bont voor Dieren.

Voor wie nog niet overtuigd is: ga er een half uurtje voor zitten en google wat filmpjes. Begin eens met de woorden ‘fur’ en ‘China’ en zet het geluid vooral aan.

Als je daar geen zin in hebt, kun je ook gewoon een andere goede daad doen: geen bont kopen. De wereld een beetje mooier maken is nog nooit zo makkelijk geweest.

Dit artikel is geschreven door Amadea Boneschansker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️