Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 24 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Echte vriendschap is zeldzaam want volgens onderzoek zijn veel vriendschappen eenzijdig

Ai, wist je dat de helft(!) van jouw vrienden jou eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Dat kwam voor ons als een grote verrassing. En overigens voor 95 procent van de mensen. Toch blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology dat echte vriendschap zeldzaam is, omdat veel vriendschappen eenzijdig zijn.

Soms heb je het gevoel dat een vriendschap eenzijdig is. Wanneer je je best moet doen om af te spreken of wanneer je het gevoel hebt dat je nooit iets terugkrijgt, kan dat ook daadwerkelijk zo zijn. Ongeveer de helft van de vriendschappen is eenzijdig wijst onderzoek uit.

Echte vriendschap is zeldzaam

Échte vrienden mag je dus koesteren. Want volgens het onderzoek waarbij wetenschappers 84 studenten vroegen om hun vrienden een score te geven van 1 tot en met 5 waarbij een 3 stond voor ‘echte vriendschap’, bleek maar 53 procent een vriendschap als wederzijds te ervaren. Terwijl 95 procent dacht dat een vriendschap wederzijds zou zijn als ze de ander met een 3 beoordeelden. Echte vriendschap blijkt zeldzaam dus.

Nog meer onderzoek

Nu is dit met 84 ondervraagden geen groot onderzoek, maar er zijn meerdere studies die zich hebben gebogen over vriendschappen die soortelijke resultaten laten zien.

Dat komt, zo stelt onderzoeker Erez Shmueli, omdat mensen graag bevriend willen zijn met personen die een hogere status hebben. Waarom? Omdat er anders de kans bestaat dat we gaan twijfelen aan ons zelfbeeld. Maar weet wel dat als je bevriend bent met mensen uit dezelfde sociale klasse, de vriendschap meer kans van slagen heeft.

Vriendschap gebaseerd op wederkerigheid

Bevredigende vriendschappen zijn dus gebaseerd op wederkerigheid. Hoewel dit niet betekent dat jullie exact hetzelfde moeten zijn, is het wel fijn als jullie levens overeenkomsten hebben. In relaties is iedereen op zoek naar balans. Twee ambitieuze carrière-vrouwen zullen elkaar eerder begrijpen dan één carrière vrouw en een moeder die thuis blijft. En ook op financieel gebied zoeken gelijkgestemden elkaar op.

Relaties veranderen

Dat echte vriendschap zeldzaam is, merk je ook als relaties veranderen. Misschien was je vroeger erg dik met een vriendin en is het nu lastig om die echte connectie nog te voelen. Omdat jullie levens veranderen kan zelfs jouw oudste vriendschap eenzijdig worden. Dit kan frustrerend zijn, maar wel het moment om los te laten. Je kunt vriendschappen immers niet forceren, hoe graag je dat ook zou willen.

Is je vriendschap voorbij? Zo kom je over een ‘vriendschap break-up’ heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️