Josephine Kay
Josephine Kay Verzorging 23 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Eating is cheating: waarom de opkomst van drunkorexia serieus genomen moet worden

Op menig vrijdagmiddagborrel wordt grappend geroepen dat eating is cheating als iemand vraagt of er misschien iets te eten besteld kan worden. Iets eten? ‘Nee joh, wist je dat één biertje gelijk staat aan twee bruine boterhammen met kaas? Meer dan genoeg calorieën die je dus naar binnen werkt.’ Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om zo te denken.
Steeds vaker wordt er ongezond omgegaan met alcoholconsumptie. Met de nieuwe #fitgirl-rage die al enkele jaren laaiende is, wordt er gestimuleerd zo slank en strak mogelijk in je vel te zitten. Uiteraard met gezond eten en zonder alcohol. Toch blijkt het erg verleidelijk om een avondje eten over te slaan zodat je én gezellig mee kunt doen op een feestje én nog strak in je sportoutfit past. In zulke gevallen wordt nagedacht over de uiterlijkheden: is mijn sixpack nog Instagram-waardig? Check! En wordt er niet nagedacht over de gevolgen op de gezondheid.

Psychiater René Kahn maakt zich ernstige zorgen om alcoholconsumptie in Nederland, en schrijft er het volgende over op Medisch Contact: “Ons land is de een na grootste bierexporteur ter wereld. Daarvoor zouden we ons moeten schamen. Want stel dat we de een na grootste exporteur van sigaretten waren. Of nog wat extremer: een van de grootste handelaars in cocaïne.”

Een ietwat overdreven uitspraak denk je misschien. Maar toch is alcohol een ernstig probleem als je bedenkt dat, volgens Jellinek, “4 tot 6% van de sterfte aan kanker samenhangt met zwaar alcoholgebruik. Verder verhoogt alcohol het risico op: keelholte-, slokdarm-, mond-, darm- en borst- en leverkanker. In Nederland krijgen naar schatting 3000 mensen jaarlijks kanker door het drinken van alcohol, waarvan jaarlijks ongeveer 1000 mensen sterven.”

Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)

Calorieën sparen

Volgens nieuw onderzoek uit Groot Brittannië skippen tot 40% van 25 tot 34 jarigen en 39% van 18 tot 24 jarigen maaltijden om calorieën op te sparen zodat ze (denken te) kunnen drinken zonder al te drastische gevolgen voor de weegschaal. Maar waar ze klaarblijkelijk niet aan denken zijn de gevolgen voor het lichaam, vanbinnen. Er wordt veel te makkelijk gedacht dat als je ‘alleen’ in het weekend helemaal losgaat, en je de rest van de week keurig gedraagt, de schade wel meevalt.

Zo illustreert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de volgende situatie: “stel dat twee personen allebei 25 glazen bier per week drinken. Ze lopen toch verschillende gezondheidsrisico’s wanneer de ene persoon dat bier op vrijdag- en zaterdagavond drinkt en de andere persoon het verspreid over de week drinkt. Bij de eerste persoon is bijvoorbeeld het risico op hersenschade, alcoholvergiftiging en ongevallen hoger dan bij iemand die minder drinkt. Terwijl de tweede persoon vooral een hoger risico heeft op chronische gezondheidsschade die zich op lange termijn openbaart, zoals kanker.”

Naïeve gedachtes

Het is dus een naïeve gedachte om te denken dat je overmatig alcoholconsumptie kunt compenseren door de rest van de week extreem gezond te leven. Nee, die groene shake the day after maakt vrij weinig uit. Daar bovenop komt dat je denkt minder calorieën naar binnen te werken als je alleen drinkt, terwijl in werkelijkheid je waarschijnlijk meer calorieën binnenkrijgt dan als je een gezonde maaltijd zou eten. Hier bovenop is de voedingsstof die je überhaupt binnenkrijgt natuurlijk niet gezond. Alcohol heeft een hoge energiewaarde, met zeven calorieën per gram, een close second to vet, dat een waarde van 9 calorieën per gram heeft.

Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht

Kortom, “alcohol is een dodelijk en verslavend middel. Het zou aan dezelfde beperkingen onderhevig moeten zijn qua verkoop en reclame als nicotine. Immers, net als voor sigaretten geldt: alcohol is ook gevaarlijk voor de niet-gebruiker. Denk maar aan de (verkeers)ongevallen, het geweld in de huiselijke sfeer, de toegenomen criminaliteit, die alle voor een groot deel aan alcohol zijn toe te schrijven. De maatschappelijke tolerantie voor alcoholgebruik (en dronkenschap!) is onbegrijpelijk en medisch gezien onaanvaardbaar. Ooit waren we een van de grootste handelaren in tabak. Nu speelt dat geen rol meer in onze economie. Hopelijk zal het ons net zo vergaan met de productie en export van alcohol,” aldus Kahn.

En dan nog iets. Calorieën tellen heeft vrij weinig zin, en al helemaal niet als je het op deze manier doet. Remko Kuipers ging er in detail in dit artikel over calorieën op in.

Nieuwe trend

Gelukkig is er een nieuwe (gezondere) trend in opkomst. Bingedrinken is uit. Sober zijn is in. Waar sommigen genieten van de roes die alcohol veroorzaakt, zijn er steeds meer mensen die er voor kiezen om nuchter door het leven te gaan. Behoefte aan gesprekken in de kroeg (vaak met dubbele tong) hebben zij niet. Liever zoeken zij naar diepere, meer betekenisvolle relaties met anderen. En dat kan tegenwoordig op leukere manieren dan je denkt. Je leest hier het complete artikel over leven zonder alcohol.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️