Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

WOW: deze dieren worden met uitsterven bedreigd (óók in Nederland)

De wereld is van nature divers: er zijn allerlei verschillende planten, dieren én mensen. Als we het hebben over het natuurlijke ecosysteem tellen daarbij alle planten- én diersoorten mee. Want de aarde zou de aarde niet zijn als alles wat erop leeft geen functie zou hebben. Elke schakel (lees: plant of dier) is daarin belangrijk, want als er een plant- of diersoort uitsterft, heeft dat altijd effect op weer een ander levend wezen wat nu minder makkelijk aan voedsel kan komen, wat daarmee weer invloed heeft op de rest van de voedselketen. Enfin, you get the point. Helaas groeit de ‘Rode Lijst’ van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zorgwekkend snel. Deze dieren worden nu met uitsterven bedreigd.

Van de kleinste bij tot het grootste zoogdier dat je je kunt bedenken: elk levend organisme is ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit op aarde. De variatie aan dieren en planten houdt het ecosysteem – waar wij overigens onderdeel van zijn en niet boven staan – in stand.

Sterven er planten of dieren uit, dan zitten zij én wij met de gebakken peren. Door de opwarming van de aarde, overbevissing, ontbossing en stroping zijn er helaas steeds meer dieren die inmiddels zelfs al met uitsterven worden bedreigd of al zijn uitgestorven. Elk jaar komt er een nieuwe lijst naar voren.

Dieren die met uitsterven worden bedreigd

Dat bijvoorbeeld neushoorns illegaal worden gestroopt in Afrika is dus niet alleen vervelend voor de neushoorn, maar voor het hele ecosysteem daar omheen. Met andere woorden: dat inmiddels miljoenen soorten worden bedreigd met uitsterven is dus net zo goed het probleem van de mens.

WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

Wist je dat er sinds 1970 inmiddels al zo’n 68 (!) procent van alle populaties is afgenomen wereldwijd? Dat zijn nog eens cijfers om van te schrikken…

Rode Lijst internationaal

Op de huidige Rode Lijst staan ondermeer deze dieren:

 1. Bever
 2. Bruinvis
 3. Zuid-Chinese tijger
 4. Sumatraanse tijger
 5. Javaanse neushoorn
 6. De Noordelijke Wezelmaki
 7. Witwanggibbon (Vietnam, Laos en China)
 8. Reuzenmiereneter
 9. Caribische doktervis
 10. Grizzlybeer (Noord-Amerika)
 11. Karetschildpad
 12. Hyena (Afrika)
 13. Koala (Australië)
 14. Zuidelijke witte neushoorn (Zuid-Afrika)
 15. Sumatraanse neushoorn
 16. Magelhaen-pinguïn
 17. Koningscobra
 18. Jaguar
 19. Zaagvis
 20. Okapi (Afrika)
 21. Afrikaanse leeuw
 22. Chimpansee
 23. Schubdier (Afrika en Azië)
 24. Sneeuwluipaard
 25. Afrikaanse olifant
 26. Komodovaraan
 27. Reuze panda
 28. Bonobo
 29. Wolf
 30. Wilde kat
 31. Lynx
 32. Otter

Dit is nog maar een greep uit de totale bedreigde diersoorten. In totaal zijn dat er namelijk wel 35.500 soorten die dus misschien binnenkort uitsterven als we ons daar niet voor inzetten. For the record: dat is zo’n 28 procent van alle 128.918 diersoorten die er werden geëvalueerd.

Zoals je op de Rode Lijst kunt lezen, worden diersoorten overal ter wereld met uitsterven bedreigd: van Azië tot Afrika, maar ook in Nederland zijn er helaas heel wat dieren die met uitsterven bedreigd worden.

Rode Lijst Nederland

Dit is een greep uit de Rode Lijst van Nederland:

 1. Vuursalamander
 2. Wilde kat
 3. Tuimelaar (dolfijn)
 4. Otter
 5. Damhert
 6. Ingekorven vleermuis
 7. Korhoen
 8. Velduil
 9. Eikelmuis
 10. Gladde slang

Ondanks dat er heel wat diersoorten al uitgestorven zijn, betekent dat niet dat bovenstaande lijsten hetzelfde noodlot tegemoet zien, maar dan moet er wél iets drastisch veranderen.

Als kinderen contact verliezen met de natuur, hoe gaan ze er dan ooit voor vechten?

Helaas is dat vaak een stuk complexer dan het lijkt, omdat er bijvoorbeeld op de neushoorn illegaal wordt gestroopt vanwege zijn hoorn die in China als heilzaam wordt gezien. Tja, zie ze daar maar eens op een ander idee te brengen. Ook zijn er veel rangers corrupt, omdat ze weinig verdienen en met grote bedragen worden omgekocht door stropers.

Wat jij kunt doen

Voel jij je machteloos vanuit huis? Gelukkig zijn er heel wat belangrijke en impactvolle initiatieven en organisaties die zich wereldwijd of juist heel regionaal inzetten voor het bestaan van deze bedreigde diersoorten.

Wil jij hoogstpersoonlijk iets betekenen voor deze bedreigde diersoorten? De beste en vooral makkelijkste manier is om donateur te worden van non-profit organisaties en dan is het Wereld Natuur Fonds natuurlijk de bekendste. Daarmee steun jij projecten waarmee deze soorten worden beschermd.

Of misschien ben je toe aan een carrièreswitch en wil je hoogstpersoonlijk Afrika intrekken om ranger te worden en stropers tegen te gaan en dieren te beschermen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Nee hoor, het is mogelijk! Benieuwd hoe dat werkt? Dat lees je volgende week!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️