Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 13 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De tweede editie van Tweedehands het Festival komt eraan: ‘Geen stad zo geschikt als Tilburg’

Wie fan is van tweedehands, haalt eind maart z’n hart op in Tilburg. Op 22, 23 en 24 maart verandert de stad in een vintage paradijs met Tweedehands het Festival.

Van platenbeurzen tot workshops en van een kledingruil tot achter de schermen bij de kringloopwinkel kijken: tijdens Tweedehands het Festival kun je alles doen wat met tweedehands te maken heeft -en dan bedoelen we ook echt alles.

Tweedehands het Festival komt er weer aan

Als organisatorische kern hebben Kelly en Marleen het razend druk met de voorbereidingen van de tweede editie. Vorig jaar ontstond het idee bij Kelly, maar al snel had ze door: hier is versterking voor nodig. De Tilburgse liefhebber van tweedehands ontdekte namelijk al snel hoe enthousiast ondernemers in haar stad waren over het idee. Wat begon als een fictieve time table met zes activiteiten werd uiteindelijk een bomvol weekend met 45 verschillende evenementen. De eerste editie trok in 2023 ruim 5000 bezoekers -en dat aantal kan dit jaar zomaar geëvenaard worden.

Seye Cadmus

Vrijwel alle partners van vorig jaar doen in 2024 weer vol enthousiasme mee, maar er is meer. Zo kregen de twee net te horen dat ze de main stage van poppodium 013 mogen gebruiken voor een platenbeurs, zijn er dit jaar weer talloze nieuwe workshops te volgen en kunnen mannen terecht bij een speciale kledingruil in Club Smederij.

Laagdrempelig tweedehands

Dat er tijdens het festival meer mogelijk is dan enkel een bezoekje aan de kringloop brengen, is een bewuste keuze. Op die manier willen de vrouwen achter het festival tweedehands zo laagdrempelig mogelijk maken. Volgens hen ligt er bij veel mensen nog altijd een taboe op gebruikte items shoppen, dat meestal over geld of hygiëne gaat. Anderen hebben er wel interesse in, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen.

Met workshops waar je een kleuranalyse kunt laten uitvoeren of zelf een meubelstuk opnieuw leert bekleden, laat de organisatie zien hoeveel kanten je op kunt met tweedehands. Het doel van Kelly en Marleen? Een reikende hand bieden, geen wijzende vinger. Tweedehands het Festival vertelt je niet hoe slecht ‘normaal’ consumeren is, maar laat juist zien hoe leuk het op een andere manier kan zijn.

Niet voor niets in Tilburg

En hoe leuk tweedehands kan zijn, dat weet de Brabantse stad Tilburg als geen ander. Het is dan ook niet voor niets dat het festival juist hier neerstreek. Met ruim 30 winkels waar tweedehands items worden verkocht en heel wat andere  initiatieven is deze stad pionier op dat gebied. Dat het een relatief kleine stad is en veel activiteiten daarom op loopafstand van elkaar zijn, maakt het festival alleen maar fijner.

Als je het de organisatie vraagt, is geen enkele andere stad dus zo geschikt als Tilburg. Uitbreiden naar andere steden hoeft van hen ook (nog) niet zo nodig: juist in Brabant zit ‘m die charme van het tweedehands. Waar Eindhoven de Dutch Design Week heeft, willen Kelly en Marleen dat Tilburg Tweedehands het Festival heeft: een jaarlijks evenement waarvoor heel Nederland naar het Zuiden trekt. Over een paar weken krijg je alvast de kans.

Benieuwd naar het hele programma op 22, 23 en 24 maart? Dat vind je op www.tweedehandshetfestival.nl.

Op deze online platforms (ver)koop je het beste tweedehands kleding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️