Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 16 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar creativiteit? Laat je inspireren tijdens het wandelen

We weten allemaal dat in beweging blijven goed voor ons is, of het nou gaat om sporten of wandelen in de natuur. Maar wist je dat wandelen ook je creativiteit kan bevorderen? Hier komt het door.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen raadt aan om dagelijks een half uur matig intensief te sporten. Wandelen (met een redelijk tempo) is dan een goede optie.

Wandelen is goed voor je lichaam

Met een stevige wandeling kun je goed je conditie trainen. Je hartslag stijgt en je gaat sneller ademen. Wanneer dit vaker gebeurt, zal je hart sterker worden en dit is weer goed voor je bloeddruk en bloedvaten. Daarnaast is het ook goed voor je longen, omdat deze steeds meer zuurstof op kunnen nemen.

Uiteraard is wandelen ook goed voor de rest van je lichaam. Zo kun je botontkalking tegengaan, helpt het je kraakbeen op te bouwen en train je je spieren tijdens het lopen. Het stimuleert zelfs de stofwisseling en gaat daarmee darmverstopping tegen. Ook helpt het je in shape te blijven en het juiste lichaamsgewicht te behouden.

Wandelen is goed voor je geest

Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het geeft je de kans om jouw gedachten op een rijtje te krijgen of om juist even helemaal uit je hoofd te komen en je te focussen op je omgeving. Laat de stress en negatieve gevoelens even achter je en kom tot rust in de natuur.

Daarnaast maken wandelaars meer dopamine aan. Je voelt je, hoe vaker je het doet, goed en en vol energie door een wandeling. En wellicht slaap je ook een stuk beter.

Wandelen stimuleert je creativiteit

Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat wandelen zorgt voor meer creativiteit, dit zou namelijk met maar liefst zestig procent toenemen bij wandelaars. Bij een korte wandeling vanaf acht minuten was dit effect al zichtbaar.

De natuur in

Niet alleen het wandelen zelf, maar ook de natuur blijkt een rustgevend effect te hebben op ons. Wanneer je een wandeling in de natuur maakt, heb je geen last van afleidingen en hierdoor kun je helderder nadenken en wellicht ook op ideeën komen die je ergens onbewust in je geest had opgeslagen. De natuur is niet voor niks een ideale plek voor inspiratie.

Tijdens het wandelen sta je in verbinding met de natuur in je omgeving en dit zorgt ervoor dat je je zowel kunt focussen om je omgeving als in je zelf kunt keren. Wandelen maakt het mogelijk je te kunnen concentreren én ontspannen en dit geeft ruimte in ons hoofd voor creativiteit.

Kortom, wandelen geeft je geest een welverdiende pauze. Wanneer ga jij weer de natuur in?

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️