Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 6 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo helpt de Chinese voedingsleer je om ook mentale rust te vinden

De Chinese voedingsleer, onderdeel van de Chinese geneeskunde, is in eerste instantie bedoeld om je van darmklachten af te helpen. Volgens deskundige Jutta Koehler gaat dit echter ook hand in hand met mentale rust en een gelukkiger leven. Aan BEDROCK legt ze uit hoe dat zit.

Bij de Chinese voedingsleer ligt de focus op het zogenaamde verteringsvuur, dat ofwel wordt gedoofd door voedingsstoffen die niet bij jou passen ofwel blijft branden dankzij de juiste voedingsmiddelen. Wat goed en fout is, is voor iedereen anders, maar er zit een rode draad in die voor elke persoon geldt.

De basis van de Chinese voedingsleer

Kijken we naar de Westerse keuken versus de Oosterse keuken, dan zit daar een groot verschil in. Waar wij de dag vaak beginnen met kwark of een boterham met kaas, wordt er in het Oosten van de wereld eerder ontbeten met rijst of warme pannenkoeken. Die warme, bereide maaltijd is volgens de Chinese voedingsleer nodig om je verteringsvuur aan te houden.

In deze geneeskunde wordt het vuur als het midden van je lichaam gezien. Pas wanneer je dat midden in balans krijgt, lukt het volgens Koehler om in je hele lichaam een bepaalde rust te ervaren. Je raakt dan niet alleen van darmklachten af, maar groeit ook op mentaal gebied.

Hoe organen samenhangen met emoties

In het Westen gaan we al snel naar een psycholoog wanneer we ons mentaal onrustig voelen, maar in het Oosten wordt er ook naar andere aspecten van het lichaam gekeken. De Chinese voedingsleer ziet organen namelijk niet los van emoties. Koehler: “Volgens hen draagt elk probleem in de organen bij aan mentale onrust. Heb je last van je darmen en werkt je vertering niet optimaal, dan sta je niet meer met beide benen op de grond.”

Volgens Koehler is het een vicieuze cirkel. “Eet je de verkeerde voeding en heb je daardoor last van je darmen, dan ga je veel piekeren. Maar tegelijkertijd werkt het ook zo: pieker je veel, dan verzwak je het verteringssysteem en treedt er ook onrust in je darmen op.” Daarom ziet de Chinese voedingsleer alles dat binnenkomt als iets dat verteerd moet worden.

En dat geldt dus niet alleen voor voeding, maar ook voor alle informatie die je opneemt. “Het is een ander woord voor verwerken. Bij alles wat binnenkomt, nieuws, informatie, woorden, vraagt de Chinese voedingsleer zich af ‘Wat kan ik hiermee?’

Laten we te veel informatie die we niet kunnen verwerken ons lichaam binnen, dan begint het piekeren vanzelf met darmklachten als gevolg,” aldus Koehler. Volgens de deskundige is het vermogen om ‘nee‘ tegen informatie te zeggen sterker wanneer de vertering van voedsel op orde is.

Niet alleen met het hoofd werken

Dat we bij mentale problemen in Nederland enkel naar de psycholoog stappen, is volgens Koehler dan ook gek. Volgens haar zijn er namelijk veel meer manieren om van mentale onrust af te komen, bijvoorbeeld door naar die darmen te kijken. “Als je alleen aan je hoofd werkt, gaat je lichaam niet vanzelf mee.”

Het hele lichaam in balans brengen kan dus dé oplossing zijn tegen veel mentale problemen. Koehler plaatst daar wel een kanttekening bij: “Natuurlijk is praten met een psycholoog ook goed, maar laat het daar niet alleen bij. De combinatie van hoofd én lichaam zou zomaar de oplossing voor een gelukkigere en gezondere jij kunnen zijn.”

Zo weet je of jouw verteringssysteem goed werkt

Maar hoe kom je er nou achter of jouw darmen eigenlijk wel werken zoals ze horen te werken? Luisteren naar je lichaam is dan essentieel, tipt Koehler. “Je kunt het letterlijk voelen. Ben je altijd moe na de maaltijd, dan weet je eigenlijk al dat dit voedsel niet optimaal is voor jouw lichaam. Experimenteer dan eens met ander soort eten en ontdek wat jou wel energie oplevert.”

Niets voelen is volgens de deskundige de situatie waar je naartoe wilt werken. Ben je nooit extreem moe, ervaar je weinig tot geen stress, kun je op regelmatige basis naar het toilet? Dan weet je dat het wel goed zit met die vertering -je hoofd volgt daarna vanzelf.

Voeding onder de loep: is kefir écht zo goed voor je darmen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️