Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom cannabisbrood het beste brood 贸贸it is

鈥淐annabisbrood is ons meest ecologische brood tot nu toe鈥, deelde Annick van Overstraeten, CEO bij Le Pain Quotidien onlangs in een bericht. Wij werden natuurlijk nieuwsgierig, want brood is een dagelijks onderdeel van ons eetpatroon en als cannabisbrood zo gezond is, dan willen wij daar meer van weten!

Het cannabisbrood, gemaakt in de Canbe Farm in Waals-Brabant, wordt inmiddels al verkocht in meer dan vijftig bakkerijen in Nederland, Belgi毛, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En je wordt er niet stoned van.

Het brood scoort high op het gebied van gezondheid

Sterker nog: het brood, gemaakt van hennepzaad, is rijk aan vitaminen (B en E) en mineralen als magnesium, kalium, ijzer, zink en fosfor. Het brood bevat meer dan 60 procent oplosbare vezels en eiwitten die op hun beurt zorgen voor een goede darmgezondheid. Hennepzaden zijn ook een fantastisch plantaardig eiwit bomvol omega-3 en omega-6 vetzuren.

De hennepzaden zijn dus lekker en gezond, maar de keuze voor dit controversi毛le zaad is in de eerste plaats ecologisch gedreven, want de teelt van Cannabis Sativa L. plant biedt veel voordelen voor de landbouw en het klimaat.

Voordelen van cannabisbrood

  • Het is een CO2-vriendelijk brood: de hennepplant slaat jaarlijks per hectare tot 15 ton koolstofdioxide (CO2) op. Dat is het equivalent van 9 personenwagens van de weg halen en meer dan bijvoorbeeld de meeste bomen en graangewassen, die 2 tot 6 ton CO2 per hectare per jaar opslaan.
  • Cannabis Sativa L., of hennep, is een plant die de bodem gezond maakt en geen extra water vereist omdat de wortels tot meer dan een meter diep naar water kunnen zoeken. De diepe wortels helpen bij het beluchten van de bodem, wat de groei van andere gewassen in een rotatiesysteem bevordert.
  • Hennep is een veelzijdig natuurlijk materiaal zonder afval, omdat de volledige plant gebruikt kan worden in verschillende toepassingen, van textiel en papier tot isolatiemateriaal.
  • De teelt van de Cannabis Sativa L. plant in Europa is een voorbeeld van de ecologische transitie in de landbouw die landbouwers meer veerkracht moet geven. Het komt tegemoet aan de doelstellingen uit de Europese Green Deal en meer specifiek aan de 鈥渧an boer tot bord鈥-strategie.

Ben jij benieuwd? Het brood is verkrijgbaar bij Le Pain Quotidien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔