Bedrock's expert
Bedrock's expert Persoonlijke verhalen 2 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Max (28): ‘Iedere maandag probeer ik mijn brakheid te verbergen’

Een verslaving heeft een grote impact op het leven van de verslaafde en de omgeving. In het programma ‘Ewout In De Verslavingskliniek’ zien we hoe verslaafden struggelen om nuchter te blijven en om de draad van het normale leven weer op te pakken. Voor Max erg herkenbaar, omdat hij zijn brakheid wekelijks weet te verbergen.

Sinds hij festivals bezoekt, en dat zijn er veel, verschijnt hij bijna iedere maandag brak op werk. “Maandag is zo zwaar, toch heeft niemand door dat ik amper functioneer”, deelt hij met BEDROCK.

Brakheid verbergen

“Vijf dagen in de week werk ik bij een creatief bedrijf en daar heb ik het enorm naar mijn zin. Ik ken mijn collega’s door en door, maar zij mij niet. Niemand heeft namelijk door dat ik iedere maandag brak op de werkvloer verschijn. Soms is het zo erg dat ik middelen neem om de dag door te komen en om mijn brakheid te verbergen. Dat maakt mij steeds ongelukkiger.

Oneindig veel festivals

Dit is zeker niet altijd zo geweest. Sinds een paar jaar ga ik met een groepje ‘feest’ vrienden naar festivals of techno feestjes. Die zijn er in Amsterdam wekelijks wel te vinden. In deze scene wordt veel drugs gebruikt om de nachten vol te houden. Soms beginnen we op vrijdag met een feest en zijn we zondag pas klaar met afteren.

‘Inkakken is bijpakken’

Dit is natuurlijk voor geen mens vol te houden, daarom worden er veel middelen gebruikt om je energiek en euforisch te voelen. Het begon met een pilletje (xtc), maar inmiddels zijn daar veel andere designerdrugs en af en toe een lijntje speed bijgekomen. Drugs en alcohol combineren is geen goed idee, maar wij doen het wel. Vaak wordt er lacherig geroepen: ‘Inkakken is bijpakken’. Van slapen is in zo’n weekend geen sprake. Als de tent sluit, is er altijd wel ergens een after. En na de after begint het feesten, na een frisse douche, gewoon weer opnieuw.

Oneindig veel feesten

In mijn wereld lijkt het wel normaal dat iedereen dit feesten volhoudt. Alleen heb ik inmiddels ook wel door dat ik een probleem heb. Ik ben niet de enige, want de rest van deze vriendengroep zit er op maandag ook niet fraai bij. Toch schaam ik me en neem ik me iedereen week voor om het anders aan te pakken en zondag vroeg mijn bed in te duiken. En dan gaat het weer mis, voel ik me slecht en probeer ik de brakheid te verbergen.

Brak op kantoor

Hierin faal ik steeds weer, waardoor ik maandag nog steeds brak op kantoor zit. Soms neem ik nog wat speed om de dag door te komen. Het liefst plan ik geen meetings omdat ik mensen niet eens normaal aan durf te kijken. Ik kan wel zeggen dat mijn werk eronder lijdt. Mijn feestgedrag in het weekend, beïnvloedt mijn leven steeds meer. Dinsdag ben ik meestal opgeknapt, maar vrijdag begint het weer van voren. Natuurlijk heeft iedereen weleens met een kegel op z’n werk gezeten, maar hoe ik nu leef kan echt niet. Sommige vrienden weten dat ik struggle, maar komen met bagatelliserende opmerkingen, zo van ‘je werkt toch nog, dus het valt toch wel mee?’ Het valt dus niet mee, ik ben er klaar mee om wekelijks mijn brakheid te verbergen.”

Herken jij een verslaving bij jezelf? Zoek dan hulp, je hoeft het niet alleen te doen.

Nadine (26): ‘Ik kreeg een psychose na ADE maar vertelde aan niemand waarom’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️