Julia van Buuren
Julia van Buuren Betere wereld 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze belangrijke boodschap vertelt Bob Marley ons in de film One Love

Op zoek naar een film mét betekenis? Dan wordt het tijd om Bob Marley: One Love te gaan kijken. De film draait nu in de bioscoop en (spoiler alert) geeft inzicht in Bob Marley’s leven en de (belangrijke) boodschap die hij wil overbrengen.

Bob Marley is een van de grootste reggae artiesten ter wereld en wordt ook wel The King of Regga genoemd.

Het onrustige leven in Jamaica

Marley groeit in de jaren ’50 en ’60 op in Jamaica met zijn moeder, zijn witte vader kent hij nauwelijks. In de film zie je Marley als kind, jongvolwassene en volwassene en volg je de ontwikkelingen die hij meemaakt.

De film begint in 1976, het is onrustig in Jamaica want er is een gewapend politiek conflict gaande. Marley wil een vredesconcert geven maar voordat dit plaatsvindt, worden hij, zijn band en zijn vrouw beschoten. Hierna vlucht hij naar Londen.

Hier wordt hij steeds succesvoller en zijn carrière verloopt voorspoedig, maar in zijn hoogdagen wordt er ook huidkanker geconstateerd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat hij op 36-jarige leeftijd overlijd.

Het geloof in de rastafari

Bob Marley was een aanhanger van de rastafari. Hij geloofde in de goddelijkheid van de Ethiopische keizer Haile Selassie en dat hij de reïncarnatie van Jezus was. De rastafari is geen religie, zoals vaak wordt gedacht, maar een levenshouding.

Rasta’s waren in de tijd van Bob Marley de laagste bevolkingsgroep in Jamaica en er werd dus ook neergekeken op hen. Desalniettemin zette Marley de rastafari en reggae, de muziek die hierbij hoort, wereldwijd op de kaart.

Bob Marley wilde liefde verspreiden

Ondanks de vele conflicten destijds en het geweld in Jamaica, geloofde Marley in liefde en leidde hij de strijd voor gelijkheid. In de film is te zien hoe belangrijk het verspreiden van liefde is voor hem. Hij verenigde twee politieke partijen die recht tegenover elkaar stonden. En hij gaf veel liefde aan zijn vrouw en elf (!) kinderen.

Samen zijn we één

Marley was een aanhanger van het panafrikanisme, het geloof dat alle Afrikaanse mensen wereldwijd met elkaar verbonden zijn. Samen moeten ze zich inzetten voor de belangen van Afrika.

Hij zong vaak over een revolutie en sociale rechtvaardigheid. Hij besteedde veel aandacht aan de thema’s racisme en armoede en wilde dat geen een mens nog in onderdrukking moest leven.

Vergeef anderen

Ook vergiffenis is een belangrijke thema in de film en Bob Marley’s leven. Hij vond dat mensen vredig naast elkaar moeten kunnen leven, maar erkende ook dat mensen fouten maken en dat vergiffenis hier het beste antwoord op is. Zoals hij in het nummer One Love stelt: “Is there a place for the hopeless sinner who has hurt all mankind just to save his own?

In de film is zelfs te zien dat hij de man die hem heeft beschoten vergeeft. Want de schutter moet zelf leven met zijn daden en dat is volgens Marley de grootste last.

Muziek brengt mensen samen

Marley geloofde in de kracht van muziek, hij bracht mensen samen en streed voor inclusiviteit. Want, zo verkondigde hij, alleen door samen één te zijn, kan er een een positieve verandering plaatsvinden.

Waarom het belangrijk is om mensen te vergeven (en hoe je dat in 9 stappen doet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️