Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Persoonlijke verhalen 21 aug 2023
Leestijd: 6 minuten

Arunya Guillot: ‘Ik ben queer en dat is alles wat je hoeft te weten!’

Nu de ultieme viering van queer-vreugde – Pride maand – is afgelopen, is het gemakkelijk om te vergeten dat haatmisdrijven tegen de LGBTQIA+ -gemeenschap nog steeds aanwezig zijn. En meer dan je denkt. Het creëren van veilige ruimtes en vertrouwen voor met name queer-jongeren, om contact te maken en zich gezien te voelen, is belangrijk. Wij spraken voor BEDROCK met queer influencer Arunya Guillot.

Arunya Guillot is een voorbeeld voor veel queer-jongeren en ze hoopt dat ze anderen kan inspireren om vooral zichzelf te zijn.

Hoe was opgroeien voor jou, heb jij altijd jezelf kunnen zijn?

“Ik heb altijd mezelf kunnen zijn in mijn jeugd en heb me ook altijd enorm fijn gevoeld thuis en in mijn vriendenkring. Mijn ouders gaven mij altijd de ruimte om te zijn wie ik wilde zijn en om me te kleden hoe ik wilde.

Als ik highlights wilde in mijn haar was dat prima. Ik heb ooit een keer een knalgele regenjas gekocht toen ik vijftien was en dat was helemaal mijn ding! Mijn seksualiteit begon ik te ontdekken rond mijn veertiende en ik heb dit vooral voor mezelf gehouden.

Er werd nooit slecht gepraat over de queer-community, dus ik wist wel dat mijn ouders supportive zouden zijn. Ik heb het vooral voor mezelf gehouden vanwege mijn familie in het buitenland en ik wist toch niet zeker hoe zij op mijn ‘queer zijn’ zouden reageren.”

Kun je nu helemaal jezelf zijn?

“Nu zeker! Het heeft een tijdje geduurd en ik heb mijn familie de tijd gegeven om mij te accepteren. Mijn vader komt uit Sri Lanka en ik respecteer zijn cultuur enorm en wilde hem daarom ook deze tijd geven.

Ik snapte dat het misschien even wennen zou zijn om te horen dat je dochter in een lesbische relatie zit, omdat het in zijn cultuur vrijwel ‘niet bestaat’ (het is gewoon taboe). We hebben elkaar tijd en ruimte gegeven en ik ben super dankbaar voor de goede band die ik heb met mijn familie, ik was er namelijk wel bang voor dat dit zou veranderen vanwege mijn seksualiteit.”

Is het niet gek om vaak in de spotlights te staan?

“Het is en blijft gek! Ik ben al content creator en influencer sinds mijn zeventiende en ik doe dit nu dus al bijna vijf jaar. Ik vind het super leuk om mijn platform te gebruiken voor onderwerpen die ik belangrijk vind. Het feit dat ik nu zo veel kan delen over mijn coming out en de weg naar het vinden van mijn seksualiteit betekent erg veel voor me.

Ik maak mijn kleine ik van veertien jaar oud elke dag trots door representatie te tonen voor mensen die misschien met hun seksualiteit zitten en te maken hebben met opgroeien in een andere cultuur. Het in de spotlights staan, heeft mij eigenlijk alleen maar geholpen met uit mijn comfort zone komen. Ik was vroeger altijd erg verlegen en ben nu veel zelfverzekerder!”

Hoe vind jij het dat sommige jongeren niet uit de kast durven te komen?

“Dat maakt me verdrietig, ik weet zelf hoe het is om jezelf te verschuilen en dat heeft veel impact op een jong persoon die de wereld aan het ontdekken is. Ik hoop dat er voor deze jongeren snel ruimte komt om uit de kast te komen, daar probeer ik in ieder geval elke dag voor te vechten. Een veilige ruimte voor jonge queer mensen.”

En dat er mensen zijn (vooral in minder grote steden) die het woord queer nog niet eens kennen?

“Eerlijk gezegd wist ik ook heel lang niet wat het woord queer betekent, daarom gebruik ik zelf het woord ook lekker vaak, zodat het hopelijk wat beter begrepen wordt. Het is voor mij zo’n fijne term om te gebruiken.

Ik label mezelf namelijk nooit met een woord als lesbisch of biseksueel. Voor sommige mensen is het misschien fijn om zich met een label te identificeren, maar ik zeg altijd lekker ik ben Arunya Guillot en ik ben queer, dat is alles wat je hoeft te weten!”

Heeft jezelf verstoppen vooral met familie of juist met vrienden en andere sociale contacten te maken?

“Nu verstop ik mij niet meer, vroeger had dit zeker vooral te maken met familie, rondom vrienden was ik al uit de kast gekomen rond mijn vijftiende. Op het moment dat ik al een klein beetje wist dat ik me vooral tot vrouwen aangetrokken voelde, vertelde ik het al aan mijn vrienden.

Wat ik al eerder benoemde: het was vooral mijn familie waar ik me voor verstopte. Niet mijn ouders, die wisten het vrij vroeg, maar de familie uit Sri Lanka vertelde ik het liever niet. Nog steeds is het ‘queer’ zijn iets waar ik niet echt over praat met familie, maar ik ga er vanuit dat ze het weten aangezien ik er wel open over ben op social media. Dat ziet iedereen.”

Wat zou zelfacceptatie makkelijker maken voor jongeren?

“Jongeren hebben een veilige omgeving nodig en als er genoeg representatie is, wordt de weg naar zelfacceptatie ook makkelijker. Ik worstelde hier best wel mee in het begin en dacht vaak aan hoe ik in godsnaam een gezin zou moeten vormen met een vrouw. Want hoe vaak zie je nou same sex gezinnen in de media? Inmiddels wat vaker, maar het is nog steeds minimaal.

Toen ik op kon kijken naar bekende queer icons in de media werd het voor mij makkelijker, want als Olly Alexander (een van mijn favo queer icons) dit kan en er zo trots en open over is, dan kan ik dat ook! Queer zijn is prachtig en heeft zo veel verschillende kleuren. I love being queer!”

En welke impact heeft social media?

“Social media speelt hier natuurlijk een enorm grote rol. Dit is de plek waar veel jongeren veel van hun tijd spenderen. Ik zie social media ook echt als een positieve invloed. Ik hou er van met mijn volgers hierover te communiceren. Als ik dm’s krijg over dit onderwerp reageer ik ook altijd!”

Wat zijn je grootste dromen?

“Ik verleg constant mijn dromen, ik wil verandering maken. Mensen helpen. Ik vond het al super dat ik op deze manier mensen kan bereiken. Stiekem heb ik als droom om een keer samen met mijn partner op de cover van een magazine te staan, dat lijkt me echt super!

Ook wil ik uiteindelijk verder met studeren, ik wil graag psychologie studeren en misschien richting sociaal werk gaan. Ik heb al mijn propedeuse behaald in social work dus misschien dat ik dat nog eens oppakken!”

Volg Arunya Guillot ook op Instagram.

Wat is traumabinding? En hoe weet ik of ik in een traumaband zit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️