Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 19 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Afvallen via je ademhaling, kan dat en hoe werkt het

Soms hoor je interessante dingen waar je vraagtekens bij hebt. Afvallen via je ademhaling is zoiets. Want wij geloven niet dat je door slechts anders te ademen, opeens kilo’s kwijt raakt. Alleen kan de manier waarop je ademt wél impact hebben op jouw lijf, het kan een detox zijn en het proces van afvallen ondersteunen.

Afvallen via ademhaling klinkt ideaal. En inderdaad, “van lucht word je niet dik”, grapt een collega terwijl ik dit schrijf.

Toch kan ademhaling meer betekenen dan je denkt!

Wij vroegen aan Nikki van der Velden van The Breathwork Movement haar mening.

Nikki bevestigt: “Het is niet zo dat je ‘slechts’ door anders te ademen ineens kilo’s gewicht gaat verliezen – dat is een lastige claim om te maken, was het maar zo simpel.
Maar het kan wel degelijk een gevolg zijn.”

Afvallen via ademhaling

“Om dat te begrijpen, is het goed om een aantal dingen over de adem te weten. Ten eerste: elke cel in je lijf is afhankelijk van zuurstof. Het is niet alleen belangrijk dát je ademt, maar ook hóe je ademt. En dat hebben we vaak niet door, vaak ademen we op een manier die niet gunstig is voor ons lichaam: te snel, te veel, te oppervlakkig, te hoog – soms zelfs alsof we een marathon aan het rennen zijn, terwijl we ‘rustig’ op een stoel zitten. Door op zo’n manier te ademen zet je je lichaam onder onnodig veel stress, en dat heeft nadelige gevolgen voor zowel je fysieke, mentale als emotionele welzijn. Door een betere ademhaling (langzaam en spaarzaam, door je neus, naar je buik) voorzie je jouw cellen van meer zuurstof en kan het lichaam optimaler functioneren.

Een van de lichaamsfuncties die afhankelijk is van de manier waarop je ademt, is je spijsvertering. Deze is onderdeel van je parasympathische (rust en herstel) zenuwstelsel en kan alleen goed verlopen wanneer jouw lichaam in rust is. Wanneer je op een ongunstige manier ademt (vaak is dit dus meer dan je lichaam nodig heeft), staat je lichaam onder chronische stress. Chronische stress is sowieso niet goed voor je, het verhoogt onder meer de hoeveelheid cortisol, wat kan leiden tot meer snacktrek en meer buikvet. Je wilt je stresslevels dus onder controle houden en je lichaam in de ruststand zetten om goed te kunnen verteren, wat je bereikt met een langzame ademhaling. ”

Ademhaling creëert bewustzijn

“Daarnaast is je adem ook een bewustzijnsanker. Dat vind ik er persoonlijk ook zo mooi aan. Door bewust te ademen, word je je direct bewust in het moment van het hier en nu. Het doorbreekt de automatische piloot die er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je eet op momenten dat je eigenlijk geen honger hebt, ongezonde keuzes maakt of te veel eet zonder dat je het echt doorhebt (totdat het te laat is). Door je vaker bewust te worden van je ademhaling en regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, kan je meer licht schijnen op dit soort patronen, en ze zo ook (steeds een beetje meer) gaan doorbreken. Verandering begint altijd met bewustzijn.”

Dieper niveau

“Bovendien kan je door het doen van ademsessies (onder begeleiding van een ademcoach) ook op dieper niveau doordringen tot jouw onbewuste patronen (Waarom doe je wat je doet? Dient dit jou wel?) als vastgezette emoties (Welke pijn wil je niet voelen? Wat heeft jouw patronen veroorzaakt? Wat houdt ze in stand?). Deze patronen kun je vervolgens in een ander perspectief gaan zien, zodat je ze los kunt laten. Ademwerk helpt om tot de kern van jouw uitdagingen te gaan, waardoor je tot blijvende verandering kunt komen.

Kortom, de adem kan op veel lagen doorwerken: fysiek, mentaal en emotioneel. Vaak is overgewicht een gevolg van emoties die je (onbewust) vastzet, dus het is altijd goed om ook naar de dieper liggende oorzaken te kijken als je blijvend gewicht wilt verliezen.”

Wil jij meer weten over ademhaling? Nikki heeft een Masterclass Ademwerk van The Breathwork Movement waarin ze alles, maar dan ook écht alles deelt over (bewuste) ademhaling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️