Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 26 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Er bestaan 6 soorten geldpersoonlijkheden, weet jij bij welke categorie jij hoort?

Geld, de één kan er makkelijker mee omgaan dan anderen. Elke maand, soms zelfs wekelijks of dagelijks hebben we rekeningen die betaald moeten worden en dingen die gekocht moeten worden. Huur, rekeningen, verjaardagen, bedrijfsuitjes, noem het maar op. Dit kan voor sommige soms overweldigend zijn, terwijl de ander al helemaal heeft uitgestippeld wat wanneer betaald moet worden en wat je overhoudt.

De manier waarop je met geld omgaat heeft onder andere te maken met jouw persoonlijkheid. Hoe de één alle geldzaken vooruit plant, zoekt de ander het op het moment zelf allemaal uit. Terwijl andere weer meer geld uitgeven aan anderen dan aan henzelf. Geld, het is een onderwerp dat veel in ons hoofd zit. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat je er elke dag mee bezig bent. Zeker nu dat alle prijzen zijn gestegen.

Nederland bezuinigt

Leven in Nederland is vorig jaar zo’n 10 procent duurder geworden. Uit onderzoek van Panel Inzicht voor AD blijkt dat 84 procent het energieverbruik vermindert en 82 procent besloot om minder de auto te gebruiken. Mensen besloten om minder uiteten te gaan en minder uitjes te plannen. Daarnaast wordt er goedkoper boodschappen gedaan. Alles om geld te kunnen besparen.

Geld kan ook veel stress veroorzaken, zeker wanneer je ziet dat de vaste lasten omhoog gaan. Daarom is iedereen aan het bedenken waar ze misschien geld kunnen besparen. Wanneer je bekend met jouw geldpersoonlijkheid, kan dit je helpen om bewuster te worden van jouw aankopen. Koop je bijvoorbeeld veel onnodige spullen of moet jij juist leren om alle uitgaven op een rijtje te zetten zodat duidelijk wordt hoeveel je elke maand precies overhoudt.

Hoe jij over jezelf denkt, reflecteert op hoe jij omgaat met geld. Ben jij iemand die goed is met financiën? Dan zit je waarschijnlijk goed in je vel. Voel je je niet goed in je vel? Dan ben je misschien ook iets minder goed met financiën, misschien voel je wel angst als je denkt aan alle financiën die je nog moet doen. Maar maak je geen zorgen want ook dit kan opgelost worden.

6 geldpersoonlijkheden

Er zijn verschillende soorten persoonlijkheden als het gaat om geld. Door erachter te komen waar jij bij hoort, kan dit je helpen om te kijken hoe je het misschien kan verbeteren.

1. Geld is een prioriteit

Mensen die zichzelf onder deze persoonlijkheid kunnen indelen, geven prioriteit aan het verdienen van geld. Wat vaak in hun nadeel werkt. Iemand die heel erg gedreven is om iets te doen, is zeker een positieve eigenschap om te hebben. Maar wanneer dit ervoor zorgt dat het balans tussen werk en privé wordt verstoord, kan dit tot problemen leiden. Wanneer je alleen maar focust op het verdienen van geld, kan dit ten kosten gaan van jouw persoonlijke leven.

Waarschijnlijk associeer jij geld met veiligheid, vrijheid en geluk, maar als het gaat om welzijn, kan dit gevolgen hebben. Het leven is meer dan geld. Het is voor jou van belang om balans te vinden tussen werk en vrije tijd.

2. De verstandige spaarder

Jij bent iemand die het graag safe speelt. Jij vindt het belangrijk om goed te sparen zodat je veiligheid om jezelf heen creëert. De veiligste optie is waar jij voor kiest, daarom kies je het liefst ook voor situaties met een laag risico. Sparen is natuurlijk altijd goed. Je zorgt er hierdoor voor dat je geen zorgen hebt en niet te veel over de financiën na hoeft te denken. Toch is het de moeite waard om eens te denken, ben ik niet te veilig bezig?

Misschien is het een keer tijd om een risico te nemen. Hoewel je iemand bent die zich aan een strakke planning houdt en zeer duidelijke grenzen heeft, kan het soms ook fijn zijn om dit even los te laten. Het is hierbij vooral van belang dat je niet vergeet om ook leuke dingen te doen van het geld dat je al die jaren hebt gespaard. Het is niet alleen maar om de vaste lasten te betalen.

3. De gever

De gever, die ook bekend staan als de people pleasers. Jij bent iemand die altijd aanbiedt om voor andere te betalen, die als eerst de rekening oppakt en vrienden overspoelt moet cadeaus. Ik denk dat we allemaal wel kunnen zeggen dat het een super fijn gevoel geeft wanneer je je vrienden verrast met een cadeau of voor ze betaald.

Wat is de reden dat je dit doet? Doe je het omdat je je vrienden wil verwennen of doe je het omdat om jezelf een beter gevoel te geven? Onthoud daarom dat jouw financiën ook belangrijk zijn. Af en toe je vrienden verwennen kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.

4. De makkelijke uitgever

Een ander type is degene die alleen maar geld uitgeven, mensen die zich meer bezighouden met wat andere mensen denken. Je koopt vooral statusproducten, zoals kleding, dure auto’s of de nieuwste gadgets. Wanneer je met meerdere mensen bent, ben jij degene die trakteert om te laten zien dat je geld hebt. Voor deze mensen is het gemakkelijker om in de schulden te komen.

Je checkt waarschijnlijk super weinig je bankrekening en koopt veel dingen die je makkelijk had kunnen laten liggen. De reden dat je dit doet is om gewaardeerd te worden door andere. Onthoud daarom vooral dat je hier niet gelukkig van wordt en dat het ook weleens verkeerd kan aflopen. Je hebt er niks aan als je straks door al die spullen in de schulden zit.

5. Het gaat om de ervaring

Iemand die zoekt naar nieuwe ervaringen geeft zijn geld niet uit aan de nieuwste gadgets of kleding. Iemand die hieronder valt geeft zijn geld juist uit aan dagjes uit, dure diners of een spa dag. Dit zijn niet de goedkoopste dingen en hierdoor kan het dan ook snel heel prijzig voor je worden.

Jij leeft in het moment. Daarom is het van belang om van het leven te genieten, maar wel realistisch te blijven. Denk ook eens na over de toekomst, waar zie jij jezelf?

6. De vermijder

Jij bent iemand die geen fan is van het doen van de financiën. Dit kan ervoor zorgen dat je in de problemen komt als het gaat om geld. Je blijft namelijk niet op de hoogte van je administratie en checkt het liefst niet je bankrekening. Je bent het best te beschrijven als chaotisch, maar geen probleem want hier kan iets aan gedaan worden.

Je bent misschien ongeorganiseerd, maar dit kan voortkomen uit angst. Weet dat door juist grip te krijgen op je financiën, dat je hierdoor die angst juist kan verminderen. Vind je het zelf lastig om te onderhouden? Vraag iemand om hulp of download een app die je kan helpen om een overzicht te krijgen van je uitgaven.

Heeft aanstekelijke werkstress een effect op jouw relatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️