Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 7 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

5x hier maak je nieuwe vrienden als volwassene

Als kind leek het zo makkelijk: je stapte op het schoolplein op iemand af, stelde voor om samen te spelen en had er zomaar een nieuw vriendje of vriendinnetje bij. Nieuwe vrienden maken als volwassene, dat is echter een heel ander verhaal.

Of het nou komt doordat we druk zijn, doordat we minder nieuwe dingen proberen of doordat we gewoon niet meer weten hoe een gesprek aan te knopen: de meeste mensen maken een stuk minder vrienden als volwassene dan als kind. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het wordt vervelend wanneer de wens er wel is.

Nieuwe vrienden maken als volwassene: zo maak je het makkelijker

In Nederland is bijna de helft van de achttienplussers eenzaam. Grote kans dat de meerderheid daarvan best nieuwe vrienden wil maken, maar hoe doe je dat als volwassene, misschien wel met een fulltime baan of een gezin dat veel aandacht vraagt? Je moet er zelf een beetje moeite voor doen, maar deze plekken maken het makkelijker om de eerste stap te nemen.

  • Nieuwe vrienden maken op reis. Of je nou in je eentje erop uittrekt of je aanmeldt voor een groepsreis: op vakantie voel je je nét iets vrijer en denk je waarschijnlijk minder na over verwachtingen en meningen van anderen. Dat is het moment om een gesprekje aan te knopen met een medereiziger: misschien groeit er wel een levenslange vriendschap uit voort.
  • Op het schoolplein/in de speeltuin. Dat je het als ouder druk hebt, snappen we allemaal. Maar dat betekent niet dat je geen tijd meer hebt voor fijne contacten met leeftijdsgenoten -soms is het immers ook prettig om over iets anders te praten dan de dagelijkse luier en de favoriete tekenfilm van je kind. Door het gesprek met andere ouders aan te knopen, kom je in contact met anderen die dit net zo goed snappen.
  • Bij de sportclub. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Of drie, eigenlijk. Misschien vind je namelijk wel een nieuwe hobby, word je fitter én krijg je er één of meerdere vriendschappen bij.
  • Via datingapps voor vrienden. Vind je het toch te moeilijk om face to face op iemand af te stappen? Datingapps als Bumble bieden ook een vriendschapsmode. Hierdoor leer je iemand eerst via een schermpje kennen en wordt de drempel om samen een kop koffie te drinken net iets kleiner.
  • Start een clubje. Of dat nou een boekenclub, een schilderavond of samen hardlopen is. Breng al je nichten, collega’s, vrienden van vrienden en buren op de hoogte en nodig iedereen met dezelfde interesse uit. Dankzij die gezamenlijke interesse is het eerste gesprek zo gestart -de rest komt daarna wel.

Hoewel plekken met gelijkgestemden het makkelijker maken om nieuwe vrienden als volwassene te maken, gaat het niet vanzelf. Zelf een beetje moeite erin steken, dat blijft een vereiste. Toon interesse, ga het gesprek aan en laat zien dat je bereid bent om er tijd in te steken. Cheers op nieuwe vriendschappen!

De 8 soorten vrienden die je nodig hebt in je leven (en welke vooral niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️