Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 16 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

3x verwarmde variaties op gemberthee

Misschien heb je gember de afgelopen zomer een beetje links laten liggen, maar nu het herfst wordt, heb je opeens weer trek in een dampende kop gemberthee. Niet zo gek, want gemberthee is een verwarmend drankje en heeft ook nog eens veel voordelen voor je gezondheid. Thank us later voor deze drie verwarmende variaties op gemberthee.

Met een stuk gember in huis grijp je nooit mis bij een verwarmende drank, iets waar we in de herfst en winter regelmatig behoefte aan hebben. Daarbij is gember ook gezond.

In gember zitten verschillende vitamines: A, B, C & E. Ook bevat gember magnesium, ijzer, calcium, zink, shogaol en gingerol. Allemaal natuurlijke boosters voor lichaam en geest.

Voordelen van gemberthee

Gemberthee drink je vooral omdat het lekker is, maar het heeft dus ook een aantal voordelen. Laten we ze voor je op een rij zetten:

1. Gemberthee vermindert misselijkheid

Eén van de meest bekende voordelen van gemberthee: het kan maagproblemen en misselijkheid verzachten. Onderzoek laat zien dat dat in allerlei situaties geldt, zoals bij ochtendmisselijkheid, zeeziekte, en zelfs misselijkheid die door medicatie of zwangerschap wordt veroorzaakt.

2. Gember werkt als ontstekingsremmer

Gember bevat verschillende stoffen die ontstekingen in het lichaam tegengaan, zoals gingerol en shogaol.

3. Gewicht verliezen met gemberthee

Onderzoek wijst uit dat je mogelijk makkelijker af kunt vallen door regelmatig gember te eten of drinken. Er zitten bijvoorbeeld stofjes in die het makkelijker maken om lichaamsvet te verbranden. Fijn als je een paar kilo kwijt wil!

4. Gember vermindert menstruatiepijn

Gember doodt tijdens deze periode twee (bovengenoemde) vliegen in één klap. Het helpt om inflammaties te kalmeren en verzacht pijn tijdens de menstruatie.

5. Gemberthee verdunt het bloed

Er wordt veel geschreven dat gember bloeddrukverlagende eigenschappen heeft en het bloed van nature verdunt. Alleen vinden wij dat er té weinig bewijs voor is om hier met harde feiten te komen. We lezen wel dat je nooit grote hoeveelheden gember mag nuttigen als je bloedverdunners neemt, dus check dit altijd even bij je arts.

6. Het zorgt voor een stralende huid

De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van gember hebben een positieve invloed op de huid. Gember zuivert het lichaam, voorkomt ophoping van gifstoffen en stimuleert de doorbloeding. Natuurlijk is dit een klein onderdeel van je gezondheid, dus door alleen gemberthee te drinken, red je het niet.

Hoeveel gemberthee per dag is gezond?

Uitgaande van bovenstaande, is het nooit verkeerd om een (of drie) kopjes gemberthee te drinken. Overdrijf niet, want dan krijg je weer te maken met de waarschuwing dat gember bloedverdunnend kan werken.

Normaal gezien zijn twee of drie koppen gemberthee helemaal prima! Dus wil je wat variatie? Lees dan verder.

3x gemberthee ​

Om verse gemberthee te zetten, hoef je alleen wat water te koken met een paar stukjes gember. Twee of drie schijfjes verse gember zijn al genoeg voor een kop gemberthee. Voeg eventueel wat honing toe om de thee zoeter te maken. Met deze variaties creëer je overigens ook een zalige smaak.

Gemberthee met sinaasappel

Voeg aan het kokende water met gember ook een schijfje sinaasappel toe en laat deze even trekken. Andere citrusvruchten zoals citroen zijn ook heel geschikt, daarmee maak je de thee wat frisser.

Gemberthee met kaneel

Laat een kaneelstokje meetrekken met de thee (zolang als je zelf lekker vindt). Hiermee krijg je echt een herfstthee.

Gemberthee met steranijs

Deze combinatie is niet alleen lekker, maar geeft je weerstand ook een boost. De thee heeft namelijk een paar voordelen. Gember en steranijs staan bekend om de hoeststillende en de maagversterkende werking en dat heeft natuurlijk een positief effect als je je niet zo lekker voelt.

Dit is waarom je extra vitamine D nodig hebt na de winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️