Margje Hoogland
Margje Hoogland Planeet 7 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Zwerfafval opruimen? Zó maak je er een gewoonte van

Wie weleens wandelt, ontkomt er niet aan: zwerfafval. Zonde van de prachtige stad of natuur. Maar dan kom je in een dilemma: het liefst neem je het mee, maar dat gaat lang niet altijd. Soms is het zwerfafval niet echt fris en kun je het ook niet meenemen naar een prullenbak. Gelukkig kun je je daar op voorbereiden en zwerfafval opruimen een gewoonte maken. Waar je ook bent!

Zwerfafval trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Het is ook slecht voor natuur, dier en mens. De bodem kan er door vervuild raken, microplastics komen in de zee en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Waarschijnlijk doe je zelf al je best om het tegen te gaan, maar het lijkt nog altijd alsof veel mensen het niks kan schelen. Er wordt zelfs geschat dat er in Nederland tussen jaarlijks tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval bijkomt.

1. Stop een (herbruikbaar) vuilniszakje jaszak

Wil je gewoon een stukje wandelen of heb je een lange boswandeling op de planning staan? Stop dan altijd een (herbruikbaar) vuilniszakje in je jaszak. Neem eventueel ook een handschoentje mee die je vaker kunt gebruiken. Zo kun je altijd zwerafval opruimen en houd je ook je handen schoon.

Lees ook: Good News Monday: wauw, deze vuilniszak is voor 85 procent gemaakt van suikkerrietafval

Je hoeft niet per se de hele wandeling er mee bezig te zijn. Je wandelt ook voor je rust en teveel zwerafval kan na een tijdje frustrerend zijn. Probeer het van de positieve kant te bekijken en wees trots op de dingen die je wél hebt opgeruimd.

Het vuilniszakje kun je in een openbare vuilnisbak legen. Plastic flesjes of ander afval dat je kunt scheiden neem je het beste mee naar huis, om het daar goed te scheiden. Op die manier kan het gerecycled worden.

2. Maak een speciaal zwerfafval opruim ommetje

Wil je het liefst wel alles opruimen? Maak er dan een speciaal opruim ommetje van. Het doel van het ommetje is dan niet wandelen, maar opruimen. Als je niet de hele tijd wil pukken, biedt een echte prikstok of afvaltang uitkomst, maar met een barbecuetang kom je ook een heel eind.

Als je samen met vrienden gaat is het nog gezellig ook en ruimen jullie nog meer spullen op. Je kunt ook je hond trainen en je aansluiten bij Enjoy Cleaning Up.

3. Doe mee met acties die zwerfvuil tegengaan

Je bent niet de enige die zich ergert aan zwerfafval. Zo zet Nederland Schoon zich in om in 2030 Nederland 100 procent zwerfafvalvrij te maken. Inmiddels hebben zij al 236.407 Supporters van Schoon om zich heen verzameld. Ze delen informatie met deze supporters en zetten acties op. Zo kun je je ook aanmelden voor acties bij jou in de buurt of zelf een actie starten.

Lees ook: Dagje naar het strand? Je wordt beloond als je zwerfafval opraapt

Ook kun je je aanmelden voor de jaarlijkse Beach Clean-up Tour. Tijdens deze tour lopen de deelnemers in etappes langs de Nederlandse kust om het strand op te ruimen.

Door mee te doen aan deze acties, komt het opruimen van zwerafval steeds meer in je systeem.

4. Meld het bij de gemeente

Kom je tijdens een wandeling wel heel veel afval tegen? Laat het dan weten aan de gemeente. Dit kun je doen via de website, maar vaak kun je de gemeente ook bellen. Er zijn ook apps als BuitenBeter en Verbeterdebuurt. De apps geven je melding de gemeente door.

Ben je in een natuurgebied? Dan kun je contact opnemen met de natuurbeheerder. Wie dat is, staat meestal op een bord bij de ingang van het gebied.

5. Spreek mensen er op aan

Maak niet alleen een gewoonte van het opruimen van afval, maar spreek mensen er ook op aan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Als je iemand spullen op straat ziet gooien, kun je aan ze uitleggen wat de gevolgen zijn en kun je vragen of ze het in de prullenbak kunnen doen. Dit is lastiger als je ze niet kent, maar vrienden kun je sowieso advies geven.

Lees ook: Hoe zou de wereld eruitzien als afval geen afval meer is?

Ligt er veel rommel rondom winkels en horeca? Spreek hen er dan ook op aan. Ze zijn verplicht om de omgeving van hun zaak schoon te houden.

Willen mensen ballonnen oplaten? Leg hen dan uit de ballonnen in de natuur terecht kunnen komen. Dieren kunnen die ballonnen opeten of verstrikt raken. Er is vast een andere leuke actie te bedenken.

Meer lezen over afval?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️