Tessa Ham
Tessa Ham Maatschappij 9 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Eén van de grootste bedrijven van Zweden heeft voor het eerst een vrouwelijke CEO benoemd

De Zweedse bank ‘Handelsbanken’ benoemde Carina Akerstrom dit jaar CEO van het bedrijf. Ze is hiermee niet alleen de eerste vrouwelijke CEO van de op één na grootste bank van Zweden, maar ook één van de weinigen vrouwen die leidinggeven aan een financieel instituut in Europa.

De 56-jarige Carina Akerstrom werkt voor de Handelsbanken sinds 1986. Hiervoor was Akerstrom de adjunct-directeur van het bedrijf. De enige andere bank in de regio die door een vrouw wordt bestuurd, is het Spaanse Banco Santander (door Ana Botín).

Zweedse vrouwen aan de top

Alhoewel het natuurlijk altijd beter kan, is Zweden goed bezig met het aanstellen van vrouwen aan de top. Het wereldwijde gemiddelde van vrouwelijke CEO’s is 10 procent. Zweden doet ‘t het beste in Europa: hier zijn 15 procent van de CEO’s vrouw. Ter vergelijking: in Nederland hebben maar 3 van de 90 beursgenoteerde bedrijven een vrouwelijke CEO.

Voor de kinderen zorgen

Uit een wereldwijd onderzoek onder CEO’s blijkt dat één vierde het gevoel heeft dat vrouwen een grotere verantwoordelijkheid voelen om voor de familie en kinderen te zorgen.

Dat Zweden bij het aantal vrouwelijke CEO’s beter scoort dan welk ander Europees land dan ook, zou dus weleens te maken kunnen hebben met het ouderschapsverlof in het Scandinavische land. Samen hebben de ouders hier recht op 480 dagen betaald verlof (zo’n 16 maanden) die ze onderling mogen verdelen. De vader moet daarvan minstens 90 dagen opnemen, maar natuurlijk liever meer.

Lees ook: Leren van de Zweden: emanciperen kun je leren

In Nederland krijgen partners sinds 1 januari 2019 een werkweek verlof bij de geboorte van hun kind. Hiervoor was dit zelfs maar 2 dagen.

Leren van de Zweden

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land, schrijven we in onze rubriek ‘Leren van de Zweden‘. Niet alleen op het vlak van gelijkheid kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua onderwijs en duurzaamheid doen ze het goed. Zo heeft Zweden de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld.

Ook draait het leven van Zweedse kinderen veel meer om de natuur. Op Zweedse scholen spenderen de kinderen een hele dag buiten. Ook spelen de kinderen in de stad Stockholm in de zomer gemiddeld 6 uur buiten en ‘s winters 1,5 uur. Daarbuiten ligt het gemiddelde zelfs nog veel hoger.

Misschien moeten we wat vaker naar de Zweden kijken als het om zaken gaat als gendergelijkheid, opvoeding en duurzaamheid. Er valt inderdaad genoeg te leren van het land en de inwoners.

Meer leren van het Scandinavische land

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Eén van de grootste bedrijven van Zweden heeft voor het eerst een vrouwelijke CEO benoemd
Sluiten