Dit is waarom de Zweden nauwelijks burn-outs hebben
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fjon-flobrant-JJKArYKnjRE-unsplash-1.jpg)
Denemarken wordt al meer dan 40 jaar benoemd als een van de gelukkigste landen ter wereld, en dat allemaal vanwege ‘hygge’- een begrip waar we eerder over schreven op Bedrock. Ook Scandinavisch broertje Zweden doet het goed. Het blijkt dat de Zweden nauwelijks burn-outs hebben. Hoe dat kan? Maak kennis met ‘lagom’.
Na het levensmotto van de Denen, komt er nu ook steeds meer aandacht voor de levensfilosofie van de Zweden. Maar hoewel de termen veel overeenkomsten hebben, is er wel degelijk een verschil. ‘Hygge’ staat voor een gezellige tijd samen hebben en richt zich op een bepaald moment. Het is een fenomeen waarbij knusheid, familie en samenzijn centraal staat.
Dit vind je vast ook leuk: Dé ouderschapstip van het gelukkigste land ter wereld (en hoe je dat zelf toepast).
De gulden middenweg
‘Lagom’ is niet per definitie een moment, maar meer een algehele levensfilosofie. Het betekent zoiets als ‘niet te veel, maar ook niet te weinig’. Eigenlijk is het precies zo(veel) als het zou moeten zijn. En dat zie je in alles terug.
Kijk maar eens naar twee van de grootste en bekendste bedrijven uit Zweden: de IKEA en de H&M. Beide bedrijven hebben ‘lagom’ hoog in het vaandel staan. Ze verkopen functionele spullen, die leuk zijn, maar ook weer niet heel erg speciaal. De producten zijn gewoon goed genoeg.
Lees ook: ‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai
Wat de term dan met een burn-out te maken heeft? De Zweden hanteren ‘lagom’ om een balans te vinden tussen werk en privé. Ze werken niet te weinig, maar ook niet te veel. Overwerken is volgens ‘lagom’ uit den boze, wat niet wegneemt dat de Zweden gedreven en ambitieus zijn.
Ze geloven alleen dat lang werken niet altijd gelijk staat aan effectiviteit, en experimenteren daarom al tijden met een 6-urige werkdag. ’s Avonds nog een waslijst aan e-mails beantwoorden doen de Zweden liever niet. En dat blijkt een verstandige keuze. Door werk en privé duidelijk te scheiden hebben de Zweden meer rust, waardoor de kans op een burn-out sterk vermindert.