Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 17 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Komt er straks een gigantisch zonnescherm tegen klimaatopwarming?

Het klinkt als iets uit een science fiction-film: een groot zonnescherm dat we over de aarde kunnen spannen om zo klimaatopwarming tegen te gaan. Toch wordt het misschien realiteit. Het zou landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatopwarming enorm kunnen helpen. Het bijzondere zonnescherm sluit heel goed aan bij de groeiende trend rondom het zogeheten geo-engineering, schrijft The Guardian. Hierbij worden er op een grote schaal milieugerelateerde processen gemanipuleerd, om zo het effect van klimaatopwarming te beperken. Wetenschappers geven aan dat zij veel potentie zien in deze manier van werken.

Een ballon in de atmosfeer

Dat leidde de wetenschappers van Harvard University tot hun eigen experiment, dat ze een stratosferisch gecontroleerd verstoringseffect noemen. Eh, wat? Simpel gezegd zou hun techniek – die ze testten door middel van een ballon – uitmonden in een gigantisch zonnescherm.

‘Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect hiervan is’, geven de onderzoekers toe. ‘Het kan enorm helpend zijn, of juist heel destructief. Er wordt een vrij groot risico mee genomen. Hierbij hebben ontwikkelingslanden het meeste te winnen of verliezen; naar onze mening zouden zij dan ook een leiderschapspositie mogen innemen en een grote rol hebben in dit onderzoek.’

Voor sommige landen kan het zonnescherm dus ook best gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld voor landen als Bangladesh. Dat kampt nu al met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom willen de onderzoekers goed kijken of hun zonnescherm gevaarlijker of minder gevaarlijk is dan het stijgen van de temperatuur met 1,5 graden Celsius. Dit klimaatdoel werd alweer drie jaar geleden gesteld tijdens de klimaatconferentie in Parijs.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom repareren altijd beter is dan vervangen.

 

Onnatuurlijke manier

Hoewel de onderzoekers er vrij veel vertrouwen in hebben, is het idee volgens het klimaatpanel IPCC economisch, sociaal en institutioneel onhaalbaar. In een rapport noemde het panel onder andere het gevaar van droogte, overstromingen, hittegolven en heftige storm. Doordat je met solar geo-engineering op een onnatuurlijke manier het klimaat manipuleert, kan het de mondiale weerpatronen enorm verstoren.

Myles Allen, een professor van Oxford University,  stelt bovendien dat het tientallen jaren zou duren voordat dit idee op een veilige manier ontwikkeld kan worden. Hij vindt het compleet misleidend dat dit een makkelijke short-cut zou zijn om klimaatopwarming tegen te gaan.

De wetenschap is er dus nog niet compleet over uit of een gigantische zonnescherm een goed idee is – maar misschien kan het wel onze aarde redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Komt er straks een gigantisch zonnescherm tegen klimaatopwarming?
Sluiten