Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 12 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom SPF zo belangrijk is (ook in de winter)

Nog vaak pakken we de zonnebrand er alleen bij als we in de zomer een dagje naar het strand gaan of zelfs alleen als we op vakantie gaan. Dat is super belangrijk natuurlijk, maar het is minstens zo belangrijk om je ook op andere dagen goed in te smeren. En ja, dat geldt ook voor de winter.

Maar waarom is zonnebrand smeren dan zo belangrijk? In Nederland is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. En het aantal mensen met huidkanker stijgt alleen maar, in 10 jaar tijd is het aantal zelfs meer dan verdubbeld. Vaak ontstaat huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling. Door goed te smeren kun je dit voorkomen.

UVB en UVA

De zon heeft twee verschillende soorten stralingen: UVB en UVA. Van UVB word je bruin – of kun je verbranden. Die straling is in de zomer op z’n sterkst. In de winter is die straling veel zwakker en kun je eigenlijk niet verbranden.

Nu denk je misschien dat je alleen huidkanker kunt krijgen door te verbranden, want elke keer dat je huid verbrandt, beschadigen je huidcellen onherstelbaar. Toch speelt niet alleen dat een rol.

Lees ook: Zo kun je huidkanker vroegtijdig opsporen

De zon heeft namelijk ook UVA straling en die is er altijd. Ja, óók als het bewolkt is in de herfst en in de winter. Deze straling zorgt er misschien niet voor dat je verbrand, maar het beschadigt je huid alsnog. Dit zorgt vooral voor huidveroudering, maar ook UVA-straling speelt een belangrijke rol bij het krijgen van huidkanker.

Je huid beschadigt dus door beide soorten UV straling. Gelukkig kun je huid hier tegen beschermen met een goede SPF (Sun Protection Factor). Hoe hoger deze SPF hoe beter je beschermt bent tegen de zon.

Waarom zonnebrand smeren?

De voornaamste reden om zonnebrand te smeren is dus omdat het huidkanker helpt te voorkomen. Die reden zou eigenlijk genoeg moeten zijn, maar is niet de enige.

Zonnebrand helpt ook tegen huidveroudering. Natuurlijk is er niks mis met rimpels, ouder worden vinden we zelfs alleen maar mooi. Toch is het fijn om je huid gezond en fris te houden en zonnebrand helpt daarbij. 90 procent van de verschijnselen van huidveroudering komen namelijk door de zon.

Huidveroudering gaat niet alleen over rimpels. Ook pigmentvlekken zijn een teken van huidveroudering. Je huid maakt in principe van zichzelf melanine aan, dat is een natuurlijke bescherming tegen die vlekken. In de winter maakt je huid alleen minder melanine aan. Een extra laagje zonnebrand is dan dus wel zo fijn.

Lees ook: Je kunt ook huidkanker krijgen door gebrek aan zonlicht

Nog een extra reden om zonnebrand te smeren is dat het je huid helpt beschermen tegen viezigheid uit de lucht. Vooral in de stad wordt je huid constant blootgesteld aan die vervuilde lucht en met een laagje zonnebrand op je gezicht, kan dat vuil je huid niet binnendringen.

Vitamine D

Misschien denk je nu, maar hoe kom ik dan aan mijn Vitamine D? Vooral in de winter hebben we daar nog al eens een tekort aan en dat heeft een flink invloed op ons humeur. Goed en gevarieerd eten helpt ook bij het krijgen van vitamine D en eventueel kun je het aanvullen met tabletten.

Ook is het goed om te weten dat je met 15 tot 20 minuten blootstelling aan zon al je dagelijkse portie vitamine D binnen hebt. En die vitamine D dringt gewoon je huid binnen door de zonnebrand heen. No stress, dus.

Milieuvriendelijke zonnebrand

In feite maakt het voor je huid niet uit of je duurdere of goedkopere zonnebrand crème smeert. Toch is het belangrijk op de ingrediënten van zonnebrand te letten. Veel ingrediënten zijn namelijk enorm schadelijk voor onze oceanen en het koraal.

Deze zonnebrands zijn koraalvriendelijk (en gemaakt van natuurlijke ingrediënten)

Ook als je niet in de zee aan het zwemmen bent, kunnen jouw restjes zonnebrand bijvoorbeeld in het afvalwater of grondwater terecht komen. Ook dat heeft uiteindelijk invloed op het koraal.

Gelukkig zijn er steeds meer milieuvriendelijke zonnebrandcrèmes. Die zijn misschien iets duurder dan die huismerk zonnebrand crèmes van de drogisterij, maar het smeert toch een stukje lekkerder.

De zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom SPF zo belangrijk is (ook in de winter)
Sluiten