Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 6 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Welke zonnebrand gebruik jij? Zo schadelijk is (reguliere) zonnebrand voor het koraal

Om je huid te beschermen, is het belangrijk dat je voldoende zonnebrand smeert. Tot zover zijn we allemaal mee. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt als je met je huid vol zonnebrand de zee in gaat? Helaas is dat vaak niet zo’n mooi tafereel.

Dat heeft alles te maken met het feit dat de zonnebrand op je huid oplost in de zee. Dat is vaak zelfs het geval bij zonnecrèmes die beloven waterproof te zijn.

Tijd om wat dieper in te gaan op de schade die zonnebrand kan aanrichten aan het leven onder zee en natuurlijk: wat je daaraan kunt doen.

Zonnebrand vs. koraal

Het zit zo: wanneer zonnebrand verdwijnt in de zee (wat dus meestal óók onvermijdelijk is bij de waterproof exemplaren!), dwarrelen de deeltjes naar de zeebodem en komen ze in contact met koraal en algen. Het probleem is vervolgens dat de UV-filters uit de zonnebrand het natuurlijk leven onder zee ernstig verstoren.

Ook interessant: Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Het zijn met name de stoffen oxybenzon en octinoxate (die in de ene zonnebrand meer aanwezig zijn dan in de anderen) die verantwoordelijk zijn voor de schade onder zee.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze stoffen een verspreiding van virussen in de zee in de hand werken. Gevolg? Algen gaan dood en koraal krijgt een bleke kleur en sterft uiteindelijk uit.

Koraalvriendelijke zonnebrand?

Het ziet er dus naar uit dat er een donkere keerzijde hangt aan onze de bedoelde pogingen om onze huid te beschermen. En hoewel onderzoekers volop bezig zijn met het ontwikkelen van koraalvriendelijke zonnebrand, laat onderzoek zien dat ook de tot nu toe ontwikkelde alternatieven nog schade aan het onderwaterleven aanrichten.

Tip: Fresh & sustainable: 6 x natuurlijke tandpasta om nú in huis te halen

Tot nu toe zijn er niet veel zonnebrandmerken op de markt die goed zijn voor je huid én voor het koraal. Het natuurlijke huidproductenmerk Naïf is dat bijvoorbeeld wel. Maar doe vooral ook eigen onderzoek naar nieuwe toffe merken die zich ook hard maken voor jouw huid én het milieu.

Wat je nog meer kunt doen? Wees je bewust van de problematiek en ga er verstandig mee om. Spring niet halsoverkop met een dikke laag zonnebrand in de zee, maar laat het goedje op z’n minst even intrekken.

Daarnaast benadrukken onderzoekers ook de gezondheidsrisico’s van langdurige blootstelling aan de zon. Gebruik naast zonnecrème ook zoveel mogelijk andere manieren van bescherming zoals lichte kleding, hoedjes en zonnebrillen. Moeder natuur zal je dankbaar zijn!

En als je dan toch zonnebrand gebruikt, ga dan het liefst voor één van deze natuurlijke exemplaren.

Liefde voor de natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Welke zonnebrand gebruik jij? Zo schadelijk is (reguliere) zonnebrand voor het koraal
Sluiten