Zonne-energie: wat is er tot nu toe bereikt en wat kun je zelf doen?

Zonne-energie is een topic dat de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Het is goed voor het milieu, én het is rendabel. Maar hoe zit het nou precies? Wat is er tot nu toe bereikt, en welke manieren zijn er om zelf zonne-energie op te wekken?

Goed voor het milieu

Wanneer stroom wordt opgewekt in een centrale, komt er CO2 vrij. En die CO2 zorgt voor klimaatverandering. Bij gebruik van zonne-energie daarentegen, komen er nauwelijks milieubelastende stoffen zoals CO2 vrij. De gratis energie van de zon wordt met zonnepanelen omgezet in elektriciteit, wat het een duurzame optie maakt.

Steeds meer zonnepanelen

Volgens Milieu Centraal waren er eind 2015 in Nederland ruim 400.000 huizen die zonnepanelen hadden. Om je een idee te geven: dit betekent dat zo’n 6% van de Nederlandse huishoudens rond die periode zonnepanelen op zijn dak had. Klinkt weinig, maar het is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. En niet alleen huizen, ook steeds meer bedrijven en boeren plaatsen zonnepanelen op hun dak, of in grootschalige zonneweiden.

Zelfs attractiepark de Efteling wordt (dankzij SDE+ subsidie) met zonnepanelen uitgerust. Net als supermarkten, havens, hotels en veerboten. Dat blijkt uit berichtgeving van de Groene Courant. Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling. Hiermee stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.

Zelf schone energie opwekken

Door thuis voor zonnepanelen te kiezen zorg je voor een drastische vermindering van de hoeveelheid CO2-uitstoot tijdens de levensduur van je zonne-energiesysteem. Heb je thuis nog geen zonnepanelen, maar denk je er wel over na om deze aan te schaffen? Er zijn genoeg bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Zelfs IKEA biedt sinds een paar jaar verschillende all-in systemen voor zonne-energie aan.

Wat je ook kunt doen, is investeren in zonnepanelen buiten het eigen huis. Dit principe houdt in dat gebouweigenaren hun dak beschikbaar stellen en derden laten investeren in zonnepanelen. Zo kun je tóch profiteren van zonne-energie. Een idee, dat flink aan populariteit lijkt te winnen. Uit berichtgeving van Duurzaam Nieuws blijkt dat de markt voor desbetreffende collectieve zonne-energie projecten in 2016 met 100% groeide. In totaal zijn er (met behulp van huishoudens) bijna 100.000 zonnepanelen extra mogelijk gemaakt op een ‘ander’ dak of stuk grond. De verwachtingen zijn dat er dit jaar nog veel meer geïnvesteerd gaat worden in zonne-energie.

Feitjes over zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen kan ingewikkeld zijn. Je moet weten hoe ze werken, of ze überhaupt op je dak kunnen, en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Zonnepanelengids snapt dat het leuk kan zijn om tussendoor wat andere informatie te lezen over zonnepanelen. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1447 door Leonardo Da Vinci al werd gesproken over zonnepanelen?

Om even een pauze te nemen tijdens de zoektocht hebben ze daarom een infographic gemaakt. Hierin kun je onder andere lezen over waar zonnepanelen vandaan komen en waar de grootste zonne-energiecentrale van de wereld is gevestigd. En wie weet helpen de feitjes bij het uitzoeken van je zonnepanelen.

Meer lezen?

Een bierbrouwerij die het nét even iets anders doet: met zonnepanelen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zonne-energie: wat is er tot nu toe bereikt en wat kun je zelf doen?
Sluiten