Leïla de Jager
Leïla de Jager Body 10 sep 2016

Zonder jou, bestond ik niet (daarom verdien je deze poëtische ode)

Authentieker dan jij bestaat bijna niet. Je bent rauw, oprecht en keihard. Je komt binnen als een mokerslag. Soms ben je lelijk. Andere keren maak je hen die het meest om je geven minder mooi. Vaak houd je een spiegel voor. Eéntje waarin heden, verleden en toekomst tegelijkertijd zichtbaar kunnen zijn. En tastbaarder dan ooit, for that matter.

Soms ontneem je het vermogen om te ademen. Regelmatig creëer je juist nieuwe ruimte. Je lift iemand. Of haalt hem of haar genadeloos neer. Je symboliseert eindes. Of juist een compleet nieuw begin. Je lijkt lang niet altijd even nuttig. Hoewel je het tegendeel al lang en breed bewezen hebt.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Je schroomt niet om al het zelfvertrouwen van de wereld te geven. Minstens net zo vaak als dat je deze weer volledig met de grond gelijk maakt. Zonder jou geen leven. Of dood. Je veroorzaakt talloze slapeloze nachten en bent van tijd tot tijd ook een vereiste om in slaap te soezen. Je veroorzaakt fysieke pijn. Pijn in het hart of in de buik. Je weet als geen ander dat die haat-liefde verhouding nodig is om onderdeel van die primaire emoties te kunnen zijn. Om de balans te bewaken.

[pullquote]Je bent universeel. Het maakt niet uit wat je afkomst, herkomst, opvoeding, normen of waarden zijn; je bent niemand onbekend[/pullquote]

Af en toe overval je graag en ben je er ‘ineens’. Nog vaker heb je je komst eigenlijk al aangekondigd. Heel voorzichtig en sluimerend. Je grenzeloosheid werkt bevrijdend, maar is ook een vloek. Een complex communicatiesysteem, dat ben jij. Je vertelt in zo’n korte tijd meestal meer dan dat men kan verstouwen. Je herbergt angsten en past op dromen. Je bent universeel. Het maakt niet uit wat je afkomst, herkomst, opvoeding, normen of waarden zijn; je bent niemand onbekend.

De beste methode om met jou om te gaan is je recht in je ogen kijken. Je kenmerkt vooruitgang, maar eigenlijk nooit stilstand. Zelfs als dit op de momenten dat je je manifesteert zo kan voelen.

Ik kan niet zonder je

Als je lang van stof bent en ongevraagd te lang blijft hangen is dat toch erger dan wanneer je als een tornado door alle systemen raast. Want als je schade maakt is het bijna nooit blijvend. Je bent letterlijk zout en figuurlijk vaak zoet. Je kunt in één klap al het verschil van de wereld maken, hoewel onverschilligheid voor de mensen in de omgeving je ook niet vreemd is. Je komt uit de ogen, maar eigenlijk uit het hart. Of toch de hersenen? Je communiceert intern. En met de buitenwereld.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Dus ondanks dat je het altijd voor elkaar krijgt om je te manifesteren op dagen dat ik geen waterproof mascara op heb, wil ik hierbij benadrukken hoe erg ik je waardeer. Hoe ongelofelijk blij ik ben – toegegeven, meestal achteraf – dat je af en toe onderdeel bent van mijn zijn. Me dwingt om op de pauze-knop te drukken en te voelen wat ik voel als woorden simpelweg tekort schieten. Zelfs als je in mijn geval per definitie gepaard gaat met de grootste snottebellen in de geschiedenis van niet-kinderlijke-snottebellen.

Lieve hysterische huilbui, ik wil dat je weet dat ik niet zonder je kan.
Sterker nog, ik ben niet zonder je.

Meer lezen

Waarom verdriet in ons leven stiekem soms best lekker is: het is toch heerlijk om te zwelgen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zonder jou, bestond ik niet (daarom verdien je deze poëtische ode)
Sluiten