Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 9 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom de zomer doodvermoeiend is (herkenbaar?)

Yes! Het kwik stijgt en iedereen is dolgelukkig. Want: zomer. Maar wat als je de zomer doodvermoeiend vindt? Wat als je hartkloppingen bij het idee van die lange zwoele dagen krijgt? Voor sommige mensen is de zomer helemaal niet zo fijn. Huh, hoe kan iemand de zomer nou niet fijn vinden? Het is lekker lang licht, je jas laat je thuis liggen, je kunt luchtige jurkjes en korte broeken aan, lekker in het zonnetje op het terras zitten en vitamine D is toch goed voor je?

Ja, klopt. Maar 0,1 procent van de Nederlanders heeft volgens het Fonds Psychische Gezondheid last van een zomerdepressie, wat inhoudt dat 17.000 mensen last hebben van de zomermaanden. Voor sommige mensen is namelijk de gedachte aan een overvol terras oplopen al doodeng. Wat als iedereen me aanstaart? Wat als ik struikel voor zo’n overvol terras, en horror, wat als ik alleen op zo’n terras moet zitten omdat al mijn vrienden op vakantie zijn?

Gesloten gordijnen

Zelf vind ik de zomer soms ook best vermoeiend. Als het heerlijk weer is buiten, en iedereen die ik ken al leuke plannen heeft als varen door de grachten, chillen op het strand of liggen in het park, kan ik me best kansloos voelen. Waarom heb ik niet zulke plannen? Nu heb ik genoeg vrienden en kan ik heel vaak aanhaken, maar soms loopt het gewoon zo dat iedereen met z’n plus 1 wil zijn op zo’n zwoele zomerdag. En dat snap ik ook wel. Maar als je die plus 1 niet hebt, en al je vrienden die wel hebben, is de zon verdomd vervelend.

Je kunt natuurlijk in je eentje in het park gaan liggen, in je eentje een terras opzoeken en in je eentje op het strand liggen. Maar dat vind ik toch een stuk minder gezellig, vooral als er alleen maar lachende groepen mensen om je heen zitten. Nu denk je misschien, so what, dan ga je toch lekker thuis zitten? Waarom móet je zo nodig iets van jezelf?

Nou, dat komt dus door het weer. Het voelt toch niet helemaal oké om een dag op de bank door te brengen als er buiten een hittegolf gaande is. En dit is dus dat doodvermoeiende-element. Die eeuwige innerlijke strijd met jezelf. Ook al zit je binnen met een bak ijs, je favo-serie op en de gordijnen dichtgetrokken (door de zon kan je je beeldscherm niet zien), voel je je schuldig. Het maakt je onrustig. Voor je gevoel is iedereen nu écht iets leuks aan het doen en jij niet.

Geld en kilo’s

Naast de sterke FOMO die je nu ervaart, kan de zomer ook bakken met geld kosten. Als je wél iemand bent die altijd bij iemand op het terras kan aanhaken (of de aanstichter is van de gezelligheid), ben je na een paar weken zonnestralen failliet. Wijntjes en witbier hakken flink in je portemonnee.

Daar bovenop komt dat al die gezellige drankjes en borrelhapjes niet goed voor de taille zijn. En daar stuiten we meteen op het volgende probleem. Zodra de zomerkriebels beginnen te komen, lijkt iedereen in blinde paniek naar de sportschool te rennen. Je leest in elk magazine en op elke vrouwensite tips over hoe je de perfecte bikini-body kunt krijgen. En wat nou als je niet die perfecte bikini-body hebt en daar flink van baalt?

Voor eenieder die niet helemaal lekker in z’n vel zit, kunnen daarom de zomermaanden een extra kwelling zijn. Korte rokjes, strakke shirtjes, ieniemienie bikini’s: de hel. En wat als je niet bruin kunt worden? Of heel snel verbrandt. Zit je daar met je melkflessen tussen de insta-babes. Goed, overdrijven is ook een kunst, maar voor sommige mensen is dit geen fijn vooruitzicht.

Minder slaap

In de zomer slaap je meestal minder goed. Dat komt doordat het langer licht is, wat inhoudt dat je minder melatonine aanmaakt. Zoals Gemma Venhuizen in de NRC omschrijft: “Zoals de Amerikaanse psychiater Al Lewy (een van de grondleggers van het onderzoek naar seizoensgebonden depressies) het eens verwoordde: ‘Te korte of te lange dagen kunnen allebei ons innerlijke ritme in de war brengen. Daarom dienen we ook bij mensen met een zomerdepressie melatonine in de namiddag toe.’”

Ze vervolgt: ‘Lewy’s naaste collega Norman Rosenthal, auteur van het boek Winterblues: ‘Het is algemeen bekend dat zelfmoord sneller voorkomt wanneer depressie samengaat met activatie en agitatie, en dat vindt juist bij mooi weer plaats – er is een variant van zomerdepressie waarbij precies de tegenovergestelde problemen spelen als bij een winterdepressie: te weinig slaap, minder zin in eten en een opgejaagd, geprikkeld gevoel.”

Je bent dus niet alleen. De zomer kán doodvermoeiend zijn, en als de winter je favoriete seizoen is en je stiekem van de regen houdt (zoals ik) is daar niets mis mee. Ieder z’n ding, toch?

Meer lezen over de zomer?

Blijf je graag op de hoogte van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom de zomer doodvermoeiend is (herkenbaar?)
Sluiten