Het allerbeste goede voornemen: zo zorg je voor meer zelfliefde in 2018

Je mag dan nog zo’n gezond, duurzaam leven ambiëren, omringd door mensen van wie je houdt en met een baan die je geweldig vindt; als je niet van jezelf houdt, zul je nooit echt gelukkig zijn. Volgens ons is het beste goede voornemen daarom om meer meer van jezelf te gaan houden.

Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe hard we ook ons best doen, we blijven allemaal maar twijfelen aan onszelf. En eerlijk is eerlijk: misschien is ‘van jezelf houden’ ook wel een te groot en vaag doel.

Daarom geeft mindbodygreen wat concrete dingen die je gemakkelijk kunt doen. Kleine moeite, groot effect – want in the end krijg je hierdoor hopelijk écht meer zelfliefde.

Vergeef jezelf iets

We beweren allemaal graag dat we in het moment leven, maar stiekem haalt ons hoofd nog regelmatig oude koeien uit de sloot. Sta je in de tram, komt er ineens een herinnering boven van die keer in de vijfde klas toen je je crush per ongeluk belde toen je heel erg dronken was – of je ligt ‘s avonds in bed te piekeren en je belandt ineens bij de baan die je aangeboden kreeg maar destijds hebt afgeslagen.

Maar surprise: aan al die dingen kun je nu niets meer doen. En als je boos blijft op jezelf om dingen die je in het verleden hebt gedaan, is de kans groot dat je jezelf – bewust of onbewust – ook dingen in de toekomst niet gunt. Neem daarom twee dingen in gedachten (iets groots en iets kleins) waar je spijt van hebt, en probeer jezelf daarvoor te vergeven. Als een vriend of vriendin in deze situatie zou zitten, zou je dat toch ook doen?

Stel je eigen prioriteiten

Weet je nog dat alle leraren op de middelbare school altijd zeiden dat hun vak het belangrijkst was? ‘Nee, het maakt me niet uit dat je morgen een SO geschiedenis hebt, aan economie heb je later veel meer.’ Zo gaat het vaak nu ook nog met mensen die iets willen. Je beste vriendin wil graag dat je met haar afspreekt, je baas wil dat je die opdracht afrondt en je partner wil graag hulp met het huishouden.

Maar wat is nou het belangrijkst voor jou? Denk dan niet aan wie je tevreden wilt stellen, maar alleen aan de activiteiten en waarden die je op de eerste plek zet. Als je meer tijd wilt spenderen met vrienden, zul je misschien niet meer moeten overwerken in het weekend; als je carrière heel belangrijk is, kan dat weer invloed hebben op de klusjes in huis.

Zorg goed voor jezelf

Slaap je wel genoeg? Neem je genoeg tijd voor vrienden, gun je jezelf af en toe een avondje Netflix en eet je genoeg fruit? Hoe beter je op je mentale én fysieke gesteldheid let, hoe meer je hoofd en lichaam je daarvoor zullen belonen met een beetje liefde. Als je boos bent op jezelf, moet je jezelf dus juist níet pushen om meer te werken of minder te eten. Streng zijn voor jezelf werkt niet (en is ook helemaal niet leuk).

Neem geen genoegen met iets als je eigenlijk iets anders wilt

Oké, soms moeten we gewoon tevreden zijn met wat we hebben. Maar weet je, er is ook niets mis met het onderste uit de kan willen halen. Vaak durven we niet toe te geven aan onszelf of andere mensen dat we eigenlijk een andere baan willen of in een heel andere stad willen wonen, omdat we denken dat het ons toch niet lukt.

Probeer jezelf gewoon eens een week te geven wat je echt wil. Dat kunnen misschien kleine dingen zijn – de eerste in plaats van de tweede klas in de trein – maar het is wel een mooie oefening om te leren dat je meer waard bent dan je zelf gelooft.

Stel vragen aan anderen

We geven niet alleen niet toe wat we willen, maar ook niet wat anderen voor ons zouden kunnen doen. Vaak hebben we het idee dat we ons moeten bewijzen; we kunnen ons eigen huis echt wel alleen verven, waarom zouden we anderen daarbij nodig hebben? Soms realiseer je je niet dat je genoeg anderen om je heen hebt die je juist heel graag willen helpen, en jou de liefde willen geven die je nodig hebt (ja, geef het nou eindelijk maar toe).

Bedenk wie je zelfliefde heeft aangetast

Als je uitvindt hoe het idee dat je niet leuk of slim genoeg bent in je hoofd is gekomen, zal dat al helpen om dat idee weg te jagen, aldus mindbodygreen. Waren het die arrogante meisjes op de basisschool, je oma die altijd kritiek had of het vriendje dat je dumpte na een week? En als dat zo was, hoeveel waarde moet je dan eigenlijk hechten aan de meningen van deze mensen?

Gebrek aan zelfliefde komt maar zelden door onszelf; er zijn meestal andere mensen verantwoordelijk voor. Nu hoef je ze natuurlijk niet meteen een boze mail te sturen, maar het is wel goed om je dat te realiseren.

Fake it till you make it

Nee, je hoeft niet elke dag voor de spiegel te gaan staan om als een mantra te herhalen dat je best wel leuk bent. Maar als je het regelmatig tegen jezelf zegt, ga je er op een gegeven moment vanzelf in geloven – zelfs als het een beetje onwennig voelt.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het allerbeste goede voornemen: zo zorg je voor meer zelfliefde in 2018
Sluiten