Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 17 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)

Streef niet naar een bepaald doel, maar naar het gevoel dat het bereiken van dat doel je gaat geven, zegt zakenvrouw en inspirational speaker Danielle Laporte. Dan kunnen saaie takenlijstjes overboord en kunnen we pas écht aan de slag.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een begin van een nieuw jaar grijpen mensen vaak aan om met een schone lei te beginnen. We bedenken goede voornemens, stellen doelen en maken plannen. Hoe zag jouw lijstje eruit de laatste keer dat je dit deed? Waarschijnlijk stonden er vrij feitelijke voornemens op.

Goede voornemens

Wie slanker wil worden, schrijft ‘5 kilo afvallen’. Wie eindelijk eens van die creditcardschuld af wil, schrijft ‘schuld afbetalen en zuiniger leven’. En wie droomt van een strak gazon, neemt zich voor ‘de tuin aan te pakken’.

Ook de Canadese Danielle Laporte, auteur van het boek ‘Plan van het verlangen’, omschreef haar doelen zo. Tot ze op een oudejaarsavond naar haar lijstje keek en er niets bij voelde. Haar plannen voelden leeg. En waar haar voornemens haar zouden moeten inspireren, voelde ze al bij voorbaat een soort teleurstelling en drempel.

Lees ook: Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

En dus ging ze opnieuw met pen en papier aan de slag. De externe doelen vergat ze even. In plaats daarvan omschreef ze hoe ze zich wilde voelen in de de verschillende delen van haar leven (bijvoorbeeld ‘levensonderhoud en lifestyle’ en ‘relaties en samenleving’).

Nieuwe doelen

Wanneer ze die gevoelens helder had, formuleerde ze haar lijst met doelen opnieuw. Op het lijstje stonden nu geen dwingende saaie plannen, maar geïnspireerde dingen die haar al een gelukkig gevoel gaven als ze er naar keek. Bijvoorbeeld ‘elke maand een etentje geven’, ‘een keukenmachine kopen en zelf pasta maken’ en ‘zelf een boek uitgeven’.

Het was de start van een nieuwe methode die inmiddels flink wat draagvlak heeft over de hele wereld. Laporte’s website werd door Forbes magazine uitgeroepen tot een van de honderd belangrijkste websites voor vrouwen en haar boek werd in meerdere talen uitgegeven.

Vanuit gevoel

Allemaal het gevolg van een radicaal andere manier van omgaan met doelen. Laporte stelt: al onze strategische plannen, bucketlists en goede voornemens worden bedacht vanuit een verlangen om ons op een bepaalde manier te voelen. We willen een award winnen omdat dat ons een gevoel van trots en waardering zou geven. We willen een schuld afbetalen omdat we ons dan vrijer voelen en in control.

Must read: Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (maar zo behaal je ze alsnog)

Laporte dacht: wat als we die procedure van ‘iets bereiken’ omkeren? Ze vroeg zichzelf af hoe ze zich wilde voelen als ze in haar agenda voor de week keek. Hoe ze zich wilde voelen als ze een rekening betaalde. En hoe ze zich wilde voelen wanneer ze een prijs voor haar werk zou ontvangen. In plaats van streven naar de lege doelen, werkte ze voortaan toe naar dat gevoel.

Ze schreef al die positieve gevoelens op en vroeg zichzelf vervolgens: ‘wat kan ik nu gaan doen om me zo te voelen?’

Stel dat Danielle als doel had om een weekend naar Parijs te gaan en dit aan het eind van het jaar niet is gelukt. In het oude doelensysteem zou ze teleurgesteld zijn. Dankzij haar nieuwe visie kon ze zien dat Parijs dan misschien niet gelukt was, maar ze wel twee keer in New York was geweest en dat die reisjes precies dat gevoel hadden opgeroepen waar ze naar had verlangd.

Laporte leidt door deze nieuwe manier van denken een luchtiger, lichter en meer geïnspireerd leven. Sindsdien helpt ze ook anderen krachtiger keuzes te maken. En krachtig betekent in dit geval: gebaseerd op een gewenst gevoel en écht verlangen. Want als je helder hebt hoe je je wil voelen, geeft het streven daarnaar je meer voldoening en is de kans groter dat je die doelen ook echt behaalt.

In haar boek ‘Het plan van je verlangen’ geeft Laporte praktische handvatten om deze manier van denken ook te adopteren in jouw leven. 

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)
Sluiten