Redactie
Redactie Better World 8 mei 2019

Zo maak je de switch naar een vegan lifestyle

‘’Toen ik vegetarisch was, keek ik op tegen veganisten en vond ik dat de holy grail. De ultieme manier om dierenlevens te redden. Maar, zou ik ooit zelf die switch kunnen maken?’’ Het lukte schrijfster Claire toch. Benieuwd hoe zij veganistisch is geworden? Ze deelt haar tips en tricks met Bedrock.

Inmiddels maakt Claire er haar missie van om een einde te maken aan ál het dierenleed op een mindful manier. Sta je voor de principes van een veganistisch dieet, maar vind je de uitwerking nog lastig? Luister en huiver.

Hoe Netflix mijn leven veranderd heeft

Het is inmiddels alweer een jaar of 5 geleden. Ik kroop samen met mijn hubby op de bank. Hij was bezig op zijn laptop en ik had zin in een goede documentaire. Ik opende Netflix en de documentaire Cowspiracy sprak mij direct aan. Dus opende ik de docu en speelde het af. En eerlijk is eerlijk, de beelden waren niet leuk. Dierenleed gaat bij mij altijd door merg en been heen. Ik heb bijna non-stop gehuild. Maar de beelden zorgde er wel voor dat mijn oogkleppen afvielen en ik de echte waarheid ging zien.

Tip: het begin naar een vegan lifestyle begint altijd met educatie. Lees een boek, kijk naar een documentaire, volg inspirerende vloggers of bloggers, lees interviews of tijdschriften. Kennis ligt voor het oprapen, als je er maar naar durft te kijken.

Afscheid nemen van dat wat je wilt veranderen

Na het zien van Cowspiracy, heb ik direct een vuilniszak gepakt en heb ik afscheid genomen van alle eetbare producten met dierlijke ingrediënten die ik in huis had. Want na het zien van de documentaire, moest ik er niet aan denken om ooit nog melk, kaas, eieren of andere dierlijke ingrediënten in mijn systeem te krijgen. Ik wilde niet langer meewerken aan deze vorm van dierenleed. Mijn make-up en andere cosmetica verving ik een week tijd, ook bracht ik leren schoenen en tassen weg naar het Leger des Heils. Mijn aanpak was behoorlijk rigoureus. Qua voeding ben ik echt overnight vegan geworden. Met alle andere dingen heb ik mezelf een week de tijd gegeven. En dat voelde voor mij goed. Voor mijn gevoel had ik namelijk al veel te lang meegewerkt aan een systeem dat ik niet langer in stand wil houden.

Tip: ik ben ik, jij bent jij. Ik ken nog meer vegans die net zoals ik rigoureus te werk zijn gegaan. En dat is gaaf! Maar je mag het ook in stapjes doen. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Een vegan lifestyle gaat er namelijk om dat je ergens het verschil in wilt gaan maken. Er is niemand anders die zo goed weet hoe jij deze stap kunt gaan zetten, als jezelf.

Must read: Veganisme: dit is alles wat je wilt weten over veganistisch eten

Vegan voor de dieren, het milieu of je gezondheid?

Ik ben altijd al een echte dierenvriend geweest en dol op de natuur. Om die reden was ik al vegetarisch. Het idee dat ik een dier at, is voor mij altijd al ondragelijk geweest. Ik ben dan ook vegan geworden omdat ik onwijs veel van dieren houd en weiger ze op welke manier dan ook, pijn te doen. Daar heb ik zelfs mijn levensmissie van gemaakt; ‘het is mijn missie om een einde te maken aan dierenleed wereldwijd op een mindful wijze’.

Tip: je zult de vraag ooit krijgen misschien wel van een vriend, iemand uit je familie, een kennis of een andere vegan. ‘’Waarom ben je vegan?’’ En dit is een prachtige vraag. Het is een vraag die gesteld wordt vanuit interesse en respect. Denk er dus eens over na en ook binnen welke categorie je vindt dat je het beste past. Ben je vegan voor de dieren, het milieu of je gezondheid?

Lees ook: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Je bent niet alleen

Ik ben als kind heel erg gepest en had nooit echt het gevoel ergens bij te horen. Ook binnen een bepaalde groep, kon ik mijzelf enorm eenzaam voelen. Sinds ik veganistisch ben geworden, is dat voor mij compleet veranderd. Eindelijk ben ik omringd door mensen die net zoveel van dieren houden als ik en ook het gevoel hebben dat ze hier op deze wereld gekomen zijn om het verschil te maken! Die verbinding voelen is ontzettend fijn. En heel gemakkelijk! Zo heb je op Facebook heel veel verschillende groepen, worden er regelmatig toffe vegan events gegeven waar je andere mensen kunt ontmoeten die dezelfde normen en waarden hebben als jij én je zult gaan zien dat ook de mensen die naast je staan veel meer respect voor je zullen gaan hebben. Het is namelijk een prachtig iets, vegan zijn!

Tip: neem iemand mee die je lief hebt naar een tof event of vegan restaurant óf ga alleen. Je zult zien dat je binnen no time nieuwe vrienden maakt. Ga daarnaast ook op social media op onderzoek uit. Er zijn zoveel toffe en leuke groepen! De meeste vegans zijn ook dol op filosoferen, daardoor kun je al vrij snel diepe gesprekken voeren.

Daag jezelf uit: zet de stap

Het is tijd om aan de slag te gaan met het veganizen van jouw leven en daarmee ook de wereld een heel stuk mooier te maken. Niet alleen zorg je er namelijk voor dat er veel minder dierenleed is, maar ook dat het klimaat en jouw gezondheid er op vooruit zullen gaan. Dit is trouwens een mooie tool die je direct inzicht geeft op hoeveel levens je gaat besparen, hoeveel water, bossen, graan en CO2.

En als je hulp wilt, een knuffel of iemand die met je mee denkt, je staat er niet alleen voor. Ook mij mag je altijd mailen.

Dit gastartikel is geschreven door gastblogger Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh. Zij schrijft voor Bedrock artikelen over een cruelty free (vegan) lifestyle. Daarnaast blogt Claire ook zelf op www.clairesmission.com. Het is haar missie om een einde te maken aan dierenleed wereldwijd op een mindful wijze. Daarnaast is Claire meditatieleraar, freelance schrijver en druk bezig met het oprichten van een animal sanctuary. 

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo maak je de switch naar een vegan lifestyle
Sluiten