Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 28 dec 2017

Zo word je een nog betere vriendin dan je al bent

Uitdrukkingen als bro’s before ho’s en sisters before misters komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vriendschap is belangrijk, en ook al lijkt het soms misschien niet zo, vriendschappen hebben net zoveel aandacht nodig als liefdesrelaties. Natuurlijk zoeken we allemaal iets anders in een vriendin, maar er zijn een paar basiseigenschappen waar je aan kunt werken om een nog betere vriendin te worden dan je al bent.

Denk aan de kleine dingen

Dingen die in jouw leven waarschijnlijk onbetekenend zijn, zijn in het leven van vrienden en vriendinnen juist heel groot. Sollicitatiegesprekken, familieleden die in het ziekenhuis liggen, de zoektocht naar een nieuw huis? Vraag af en toe eens hoe het gaat. Dan laat je je vriend of vriendin niet alleen merken dat er iemand klaarstaat, maar kan hij of zij ook meteen even een verhaal kwijt (en soms hebben we dat allemaal gewoon heel erg nodig).

Je hoeft er niet eens veel tijd voor vrij te maken om te vragen hoe het gaat of een kaartje te sturen, maar je moet er wel even aan denken in je drukke leven.

Houd je altijd aan je beloftes

Natuurlijk moet je aan niemand dingen beloven die je vervolgens niet nakomt, maar in het geval van vriendschappen is het nog veel belangrijker. Niets vervelender dan een vriendin die altijd afspraken maakt voor leuke dingen, maar vervolgens de helft afzegt omdat ze tóch te moe is (en zelfs nog erger als ze dubbele afspraken heeft gemaakt). Als dat vaak gebeurt, is er na een tijdje weinig vertrouwen meer over.

Daag je vrienden uit voor het minimalisme-spel

Vier kleine (en grote) overwinningen

Nieuwe baan? Nieuwe lover? Of heeft je vriend of vriendin gewoon iets gedaan waar hij of zij écht heel erg tegenop zag? Tijd voor taart! Een goede vriendin laat altijd zien wanneer ze trots is, en spreekt dat ook uit. Complimenten zijn gratis, en ze maken mensen heel erg blij.

Het voelt misschien ongemakkelijk om oprecht te zeggen dat je trots op iemand bent, maar doe het op z’n minst met een kaart of appje. (Of taart, dus. Want dan kun je zelf ook mee-eten.)

Geef geen ongevraagd advies

Natuurlijk vinden mensen het heel fijn als je regelmatig vraagt hoe het gaat, maar niet iedereen is er even gesteld op mensen die elke dag appen met de vraag of er al vorderingen zijn op liefdesgebied, laat staan mensen die ongevraagd hun mening over dat soort dingen geven.

Uiteindelijk is vriendschap ook deels afhankelijk van hoeveel mensen jou willen vertellen; en als ze dat willen, sta jij natuurlijk met open armen (en oren) klaar.

 Vat niet alles persoonlijk op

Stuur je een appje naar die ene vriendin die normaal altijd heel snel reageert, maar antwoordt ze niet? Voel je niet meteen beledigd: mensen hebben het nu eenmaal druk, en ze bedoelen dingen niet altijd zoals jij ze opvat. Dus ook opmerkingen die misschien niet aardig overkomen, kun je soms maar beter negeren. Ga er gewoon vanuit dat zij net zo hard proberen om een goede vriendin te zijn als jij – want dat is waarschijnlijk ook zo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo word je een nog betere vriendin dan je al bent
Sluiten