Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spirituality 5 jul 2019

Zo vind je geluk in ellendige situaties

Life sucks, soms. Een stukgelopen relatie, een verloren baan, je bent oververmoeid of hebt financiële problemen… En sommige situaties zijn nu eenmaal niet zo makkelijk fixable. Soms duurt het gewoon even voor je je weer goed voelt. Maar hoe f*cked up de situatie ook is, volgens Leo Babauta kun je met deze simpele technieken tóch geluk in de ellende vinden.

Sta jezelf toe ongelukkig te zijn

Als we ons ellendig voelen of pijn ervaren, willen we het allerliefst dat het zo snel mogelijk weggaat. We negeren het, leiden onszelf af, stoppen het weg, doen alsof het priiiima gaat, of we verdoven onszelf met ‘t een of ander.

Hoewel dit een hele normale, menselijke reactie is, gaat weglopen van je rotgevoel het niet beter maken. Het verlengt de pijn eigenlijk alleen maar. Vroeg of laat komt het weggestopte zeer toch weer ’s aankloppen.

Waarom verdriet in ons leven stiekem soms best lekker is (het is toch héérlijk om te zwelgen?)

Een betere manier om ermee om te gaan is jezelf vertellen dat het oké is dat je op dit moment ongelukkig bent. Je voelt nu eenmaal pijn, boosheid of verdriet. En dat mag. Stop gewoon even met wegrennen. Al is het voor een paar minuten.

Check eens waar de pijn zit en onderga het k*tgevoel volledig. Je zal zien: op een enorme huilbui, misschien een paar dagen uit de running, een zooitje nare gedachten en een misselijk gevoel na, blijf jij gewoon rechtop staan. Het is niet fijn, maar het nekt je niet. Als je dit inziet en ervaart, kan het opkrabbelen beginnen.

Zie de pijn als levendigheid

Oké, je bent het dus aangegaan: het ‘ongelukkig’ zijn, of de pijn, of het verdriet. Next step is de levendigheid ervan in te zien. Het feit dat je dit voelt betekent dat je leeft. Dat er iets in je is geraakt dat een bepaald gevoel heeft veroorzaakt. Hoe bijzonder is dat. Leven betekent ook pijn, angst, chaos.

Niet alleen maar steadiness of sunshine. Probeer er een beetje de magie van in te zien. Niemand heeft gezegd dat het alleen maar makkelijk is, of leuk, maar levendig is het zeker. Hoe zuur de situatie ook is: you’re alive. En dat voel je nu even kei-hard.

Vind iets waarvoor je dankbaar bent in deze situatie

Kun je iets vinden waarvoor je dankbaar bent? Kan ook iets kleins zijn; zoals het koffietje dat je drinkt, de zon die schijnt of juist het feit dat het regent vandaag. Of nóg kleiner: je ademhaling, je hartslag of je voeten op de vloer.

Kan jij écht verdrietig zijn? Zo omarm je jouw verdriet (om verder te kunnen)

Misschien ben je wel extra dankbaar voor je beste vrienden nu, het gezin waar je opgroeide, of je lekkere bed. Dankbaarheid kan echt in mini-dingen zitten en je bent in staat om dat altijd wel ergens in te vinden. Voor een kleine glimlach op je gezicht in deze intense kl*tesituatie: daag jezelf uit om drie stuks te vinden.

Overigens eindigt Babauta zijn verhaal met een kleine disclaimer: “Yeah, I know. It’s hard. I’m not saying that doing this will magically make everything better. But there’s always joy to be found in every moment, if we dare to look.”

Meer lezen over positive thinking?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo vind je geluk in ellendige situaties
Sluiten