Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 17 mrt 2018

Zo vind je de perfecte yoga-outfit (bij jouw favoriete soort yoga)

Vol enthousiasme heb je je ingeschreven voor je eerste yogalesje. Zenheid en flexibiliteit, here you come! Alleen… wat wordt er precies bedoeld met ‘kom in passende kleren’? Wij delen een gids met de kledingstukken en materialen die het beste passen bij de yoga van jouw keuze.
Voor alle soorten yoga is het van belang om soepele kleding aan te trekken, waar je je goed in kunt bewegen. Geen dikke broekranden waardoor je moeilijk op je rug kunt liggen, geen opkruipende topjes… Het is misschien leuk om eruit te zien alsof je zo uit een health-tijdschrift komt wandelen, maar het gaat er vooral om dat je je kunt ontspannen.

Er zijn speciale yogasokken waarop je niet uitglijdt, maar op blote voeten mag meestal ook. Het is daarnaast handig om een vest mee te nemen om je warm te houden bij de begin- en eindoefening.

Hatha yoga en yin yoga

Hatha yoga is de bekendste en meest gangbare vorm van yoga. De yoga-outfit die daarbij hoort is dan ook precies wat je ervan zou verwachten, met stofjes van licht, luchtig (maar niet té) en natuurlijk materiaal. De yogawebshop Yogisha heeft bijvoorbeeld tops die deels zijn gemaakt van bamboe, zoals deze. Bamboe is zacht aan de huid, ademend en ook nog eens duurzaam. Je blijft langere tijd in één houding, dus meer nog dan bij andere soorten yoga, is comfort hier het codewoord.

Lees ook: Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk

Ashtanga yoga, vinyasa yoga en kundalini yoga

Ashtanga yoga en vinyasa yoga verschillen van de normale hatha yoga. Zo zijn het bijvoorbeeld geen losstaande oefeningen, maar is het een vaststaande serie van opeenvolgende houdingen (de soepele overgang noem je een vinyasa).

Omdat je tussendoor dus geen tijd hebt om je broek even op te hijsen, is het belangrijk om kleding te dragen die niet zal verschuiven. Dat geldt bijvoorbeeld voor lange leggings (vooral als ze high waisted zijn) en relatief strakke lange tops. Ook bij kundalini yoga maak je veel dynamische bewegingen.

Dit vind je vast ook interessant: De gids voor beginnende yogi’s: welke yoga past bij jou?

Hot yoga of bikram yoga

Yoga in 40 graden Celsius is prima te doen (en we zouden het ook heel erg aanraden), maar niet als je niet de goede kleding hebt. Vergelijk het met die keer dat je met kleren aan in het zwembad moest springen voor je zwemdiploma; niet fijn, van die kleding die om je lijf plakt en al je bewegingen zwaarder maakt. Ga daarom altijd voor een kort broekje, en een topje van elastisch materiaal dat zo min mogelijk vocht opneemt.

Yogisha heeft bijvoorbeeld meerdere topjes van polyester, dat vrijwel geen vocht opneemt en snel droogt. Als je het prettig vindt, kun je natuurlijk ook een korte top dragen (een soort sport-bh speciaal voor yoga).

Meditatie

Sommige yogalessen zijn meer gericht op meditatie dan op daadwerkelijke houdingen. Als je dat van tevoren weet, kun je bijvoorbeeld wijdere kleding aantrekken als je dat fijn vindt.

Daarnaast is het in alle gevallen vooral fijn om te kijken wat voor jou werkt. De één draagt het liefst een strakkere legging, terwijl anderen zich beter kunnen bewegen in een wijdere joggingbroek. Of misschien voel je je wel het fijnst in een yogapak (ja, die bestaan), waarbij alles aan elkaar zit. Zo lang je outfit comfortabel zit en goed past, komt het al snel goed.

Meer yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo vind je de perfecte yoga-outfit (bij jouw favoriete soort yoga)
Sluiten