Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 19 aug 2017

Zo vind je de perfecte sportbeha (want ja, dat is belangrijk)

Een sportbeha die te groot is, te klein, onvoldoende steun biedt of gewoon niet lekker zit? Dat is dus drie keer niets. Maar gelukkig hoef je ook helemaal geen ‘foute’ sportbeha te dragen, want er zijn tegenwoordig genoeg varianten verkrijgbaar. Voor ieder wat wils dus!

Precies veertig jaar geleden was dat wel anders. Toen werd – het was 1977 – de eerste sportbeha op de markt gebracht. De beha kreeg de naam ‘jockbra’ en bestond uit een band (voor om je middel), twee stukjes stof in de vorm van een driehoek (voor over je borsten) en gekruiste schouderbandjes. Fijn dat ‘ie er was natuurlijk, maar er zullen weinig vrouwen geweest zijn bij wie deze ‘jockbra’ perfect zat.

Anno nu hebben we (thank god!) de keuze uit diverse maten, vormen, kleuren en stoffen. Fijn, maar dat maakt het kopen van een sportbeha wel lastig, want waar te beginnen? En waarom is het dragen van een goede sportbeha eigenlijk zo belangrijk?

Waarom een goede sportbeha belangrijk is

Eerder bespraken we op Bedrock al of de sportbeha handig of overschat is. De conclusie? Ze zijn uitermate geschikt om je work-out minder pijnlijk te maken. Je beweegt veel tijdens het sporten, waardoor je borsten extra worden belast. Nu geldt dat voor borsten van alle maten en vormen, maar al helemaal voor vrouwen die ehh.. goed bedeeld zijn. Een sportbeha is dan niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk.

Een goede sportbeha absorbeert ongeveer 75 procent van de schokken die door het sporten ontstaan, terwijl een gewone beha het ‘stuitereffect’ van je borsten maar met zo’n 35 procent vermindert. Niet doen dus, sporten met je gewone beha (tenzij je zit te wachten op nekklachten en rugpijn, maar dat lijkt me sterk).

En trouwens, het gaat niet alleen om het opvangen van de schokken. Sportbeha’s zijn gemaakt van een speciaal materiaal, dat ervoor zorgt dat vocht snel wordt afgevoerd. Dit maakt ze – in tegenstelling tot een gewone beha – perfect voor een intense zweetsessie!

Sportbeha kopen?

Oké, een goede sportbeha is dus belangrijk. Maar wát maakt een sportbeha dan goed? Het designteam van NikeWomen vroeg het aan diverse vrouwelijke atleten, en het antwoord was unaniem: “Vrouwen willen een beha die totale ondersteuning biedt voor allerlei activiteiten en een die ze koel en droog houdt, zonder in te moeten leveren op comfort. Én ze willen dat ‘ie er net zo goed uitziet als dat hij voelt.”

Mee eens? Wij wel. Alleen de vraag blijft: hoe vind je die perfecte sportbeha om te kopen? We delen een aantal fijne tips:

1. Bepaal je cupmaat

Wat voor sportbeha bij jou past hangt voor een groot deel af van je lichaam, en dan vooral van de omvang van je borsten. Want: hoe groter je cupmaat, hoe meer ondersteuning je nodig hebt. De eerste stap is dus bepalen welke cupmaat je hebt. En nee, dat doe je niet door even te kijken naar het labeltje in je beha, want misschien koop je al jaren de verkeerde maat. Heb je het lang geleden op laten meten? Doe dit dan opnieuw. Eigenlijk zou je de omvang van je borsten ieder jaar opnieuw moeten (laten) meten, gezien ze regelmatig aan verandering onderhevig zijn. Om er zeker van te zijn dat je de juiste cupmaat kiest kun je een medewerker van een lingeriewinkel vragen om je te helpen. Doe je het liever zelf, thuis? Hier kun je gemakkelijk uitrekenen welke maat je hebt.

Spierpijn na het sporten: is dat nou goed of juist niet?

2. Bedenk waarvoor je ‘m nodig hebt

Hoezo waar ik ‘m voor nodig heb, denk je nu misschien? Om te sporten natuurlijk! Ja, we get it, maar voor wélke sport? Het is namelijk nogal een verschil of je aan yoga doet, of aan – laten we zeggen – karate. Bedenk dus wanneer je de sportbeha gaat dragen. Is dat tijdens je wekelijkse hardlooprondje, of de pilates les die je sporadisch volgt?

Bij een low impact sport als pilates wil je waarschijnlijk een sportbeha die comfortabel zit (en niet knelt), terwijl je bij een high impact sport als hardlopen juist een sportbeha wenst die strak zit en een goede ondersteuning biedt. In dit geval let je erop dat je een beha kiest met een extra stevige stof, die het bewegen van je borsten tot een minimum beperken.

Ook interessant: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam

3. Probeer verschillende modellen uit

Je weet nu wat je maat is, en wat je zoekt. Tijd om te passen! Het advies daarbij is: probeer gewoon een aantal verschillende modellen uit (wel in de juiste maat natuurlijk). Zo kun je goed bepalen wat je prettig vindt en wat juist niet. Als je de beha vastmaakt, kies dan voor het laatste haakje, die het verst weg zit. Na een tijdje rekt de stof van de beha iets uit en kun je naar een strakker haakje gaan.

Let erop dat de beha niet zo strak zit dat je amper nog kunt ademhalen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift. Wanneer je het gevoel hebt dat de beha je ribben ‘naar binnen’ drukt, dan zit ‘ie wel echt te strak. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd vragen om iemand (die er verstand van heeft) mee te laten kijken.

4. Shake it!

Hoera, je hebt er een gevonden die lekker zit! Althans, als je een ‘gewone houding’ aanneemt en stilstaat. Maar hoe is het als je echt aan het sporten bent? Zit ‘ie dan nog steeds fijn? Om een idee te krijgen is het belangrijk om even flink te bewegen. Spring een paar keer op en neer, leun voorover (kijk of er niet te veel lucht je beha in gaat) en shake those boobies! Kijk goed of de beha voldoende ondersteuning biedt en of alles netjes op z’n plek blijft zitten. Alles check? Dan weet je dat je de perfecte sportbeha gevonden hebt!

Handig als je op zoek bent naar een duurzame sport-outfit en sportbeha: dit zijn 7 x duurzame sport out-fits

Meer over sporten:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zo vind je de perfecte sportbeha (want ja, dat is belangrijk)
Sluiten