Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 10 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Wil je meer reizen in 2018? Zo reis je met minder bagage

We kennen het waarschijnlijk allemaal: je had je nog zo voorgenomen om dit keer niet veel te veel spullen mee te nemen, maar uiteindelijk zeul je nog met een veel te zware koffer over straat. Hoewel je misschien maar voor een paar dagen van huis gaat, zou je met deze kledingvoorraad ook wel drie weken kunnen doen. Je moet toch genoeg keuze hebben?
In die valstrik – ‘misschien heb ik het wel nodig’ – trappen we allemaal regelmatig. Toch is het veel handiger om een lichte koffer of zelfs kleine tas mee te nemen als je ergens heen gaat. Niet alleen omdat je in het vliegtuig extra moet betalen voor meer bagage, maar ook omdat je veel minder mobiel bent met zoveel spullen. Spullen nemen ruimte én gewicht in beslag, en dat is gewoon niet handig op reis.

Maar hoe doe je dat dan, minder bagage meenemen als je gewend bent om je halve kledingkast in een weekendtas te proppen? Oneika Raymond reisde naar 100 landen, allemaal met maar één tas als bagage. In een video op haar Facebookpagina One bag and you’re out geeft ze tips.

1. Pak vooral neutrale kleding in

En vul die neutrale dingen aan met wat opvallendere stukken. Als je alleen maar knalgele shirtjes of exemplaren met panterprint meeneemt, heb je een probleem als je daar een keer geen zin in hebt. Het is dus handiger om dingen in te pakken waarvan je zeker weet dat je ze leuk vindt en dat je je er goed in voelt, zoals je favoriete jurk met streepjes. Dat kun je dan aanvullen met bijvoorbeeld sjaals in felle kleuren, zodat je een beetje kunt mixen.

2. Volg een vaste inpaklijst

Oneika zelf volgt de volgende paklijst (voor vrouwen), die geschikt is voor zeven dagen.

– Twee shirts
– Twee T-shirts
– Twee jurken
– Een blouseje
– Twee lichte jassen/vesten
– Een rokje
– Een legging
– Een (korte) broek
– Zeven onderbroeken
– Twee BH’s
– Een pyjama
– Twee sjaals
– Drie paar schoenen (een paar slippers, een paar ‘schattige’ schoenen en een paar gympen)
– Lichte accessoires (geen zware sieraden, maar bijvoorbeeld een sjaal die je zowel om je haren, nek, schouders als middel kunt dragen)

Dit zijn de maximum aantallen; je kunt het dus zelfs met minder doen.

3. Vouw niet, maar rol

Als je je kleding oprolt in plaats van opvouwt, zit er veel minder lucht in. Yes, extra ruimte! Oneika heeft ook nog wat andere tips en tricks: zo kun je dingen waar je maar weinig van gebruikt (zoals haarolie) in een lenzendoosje doen. Ze benadrukt bovendien dat het niet handig is om op reis te experimenteren met make-up. Als je gewoon je favoriete basics meeneemt in plaats van een nieuwe kleur foundation, komt het sowieso goed.

4. Was op locatie

Ga je langer dan een week weg? Dan is er ongetwijfeld een plek in de buurt waar je kunt wassen – desnoods in de wasbak van je ho(s)tel. Bovendien kun je altijd nog dingen extra kopen als je ze echt nodig hebt, bijvoorbeeld op leuke marktjes op je bestemming.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je meer reizen in 2018? Zo reis je met minder bagage
Sluiten