Body 19 jul 2016 Tanja Terstappen

Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

We weten het wel. De hele dag op je luie r*** zitten is niet goed. Niet voor de lijn, niet voor je energie en uiteindelijk ook niet voor je mind. Maar intussen brengen we nog steeds uren achter een computer door, ploffen thuis lekker op de bank en zitten met vrienden het liefst in een park of op het terras. En dat terwijl een mensenlichaam helemaal niet gebouwd is om te zitten. Dit filmpje hieronder legt het zo goed uit, dat je waarschijnlijk meteen uit je stoel komt nadat je het hebt gezien.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de risico’s van lang stilzitten. De overall conclusie: niet gezond. Je voelt het waarschijnlijk zelf ook als je een tijdje zit (of eigenlijk pas als je weer opstaat). Je rug is stijf, je billen zijn verdoofd en je knieën doen zeer. Je moet je echt even uitrekken als je lang gezeten hebt. Komt omdat je lichaam er niet voor gemaakt is, legt onderzoeker Murat Dalkilinç uit.

Als je goed kijkt naar de bouw van je lichaam – je spieren, gewrichten, je wervelkolom, je huid – zie je dat het gemaakt is om te bewegen. Zitten buigt je wervelkolom, zet druk op je ruggengraat en beperkt bovendien de ruimte voor je longen. Dat betekent dat je minder zuurstof kunt opnemen als je zit en omdat je niet beweegt, wordt die zuurstof niet goed door je lichaam (en dus ook niet naar je hersenen) gepompt. Omdat er minder zuurstof de hersenen bereikt, kun je je zittend uiteindelijk minder goed concentreren dan wanneer je rondloopt.

Bovendien laten recente studies zien dat bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen te maken hebben met structureel te lang stilzitten.

In de benen dus! Begin bijvoorbeeld met elk half uur een stukje lopen, staande meetings, of zelfs een bureau waar je aan kunt staan. Dat maakt jou gezonder én het maakt je als werknemer productiever (goed argument voor als je baas er niet aan wil).

Meer lezen?

Vergeetachtig? Beweging helpt je op weg naar een beter geheugen. En: Waarom je je beter kunt focussen als je buiten de deur werkt.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten
Sluiten