Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 24 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo ondersteun je duurzame ondernemingen in tijden van corona

De pandemie die momenteel de wereld teistert, heeft niet alleen een grote invloed op onze gezondheid, maar ook op onze economie. Door corona zijn het zware tijden voor ondernemers, die hun deuren hebben moeten sluiten of verkopen zien afnemen.

Gelukkig kan jij heel gemakkelijk (duurzame) ondernemingen ondersteunen in tijden van corona.

Duurzame ondernemingen helpen

Wij leggen de focus in het artikel op duurzame ondernemingen. Deze zijn namelijk vaak uit ideologische redenen opgestart. Daarnaast maken dit soort ondernemingen het makkelijker voor de gemiddelde mens om duurzame keuzes te maken.

Neem bijvoorbeeld het veganistische eettentje bij jou op de hoek, die het de mensen in de buurt nog makkelijker maakt om veganistisch te eten – ook buiten de deur.

Het zou zo jammer zijn als dit soort ondernemingen de deuren moeten sluiten vanwege de crisis. Maar natuurlijk geldt dat voor veel ondernemingen, en zijn veel van deze tips toepasbaar op elk soort bedrijf.

Doe je boodschappen niet bij grote supermarkten

Grote supermarkten kunnen de klap veel beter opvangen dan kleine bedrijven. Bovendien is bij ketens als Albert Heijn en Jumbo de klap veel minder, omdat mensen boodschappen blijven doen en deze winkels waarschijnlijk nooit dichtgaan.

Daarom is dit juist het moment om je vleesvervangers te halen bij de Vegetarische Slager, je oesterzwammen bij Rotterzwam en je boodschappen te halen bij de landwinkel of vegan winkel bij jou in de buurt, lezen we als tip op Veganisme.org.

Meer lezen? 8 handige tips om duurzaam boodschappen te doen

Koop een waardebon

Veel restaurants en zaken verkopen momenteel waardebonnen die op een later moment ingewisseld kunnen worden. Hiermee steun je niet alleen de ondernemer, maar geef je ook een fijn cadeau aan jezelf of een ander.

Biedt jouw favoriete zaak geen waardebonnen aan? Stuur ze een berichtje en de kans is groot dat ze iets voor je kunnen regelen.

Laat eten bezorgen

Trakteer jezelf de komende weken lekker vaak op een heerlijke lunch of maaltijd die je thuis laat bezorgen. Hiermee doe je minder boodschappen en steek je dat geld in duurzame ondernemingen (zie eerste punt).

Bovendien kun je genieten van lekker eten zonder zelf te hoeven zwoegen in de keuken als je deze ondernemingen steunt. Een win-win als je het ons vraagt!

Tip: ook voor niet-restaurants geldt natuurlijk dat je gewoon online kunt bestellen. Steun ook je favoriete duurzame merken.

Stay calm! Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven

Geef een shout-out op social media of schrijf een review

Wil je ondernemingen wel steunen, maar merk je zelf ook de financiële gevolgen van de coronacrisis? Dan zijn er alsnog manieren om je favoriete duurzame bedrijf te ondersteunen. Zo hebben zaken heel veel aan positieve reviews en shout-outs op social media. Hier plukken ze de vruchten van als straks weer alles opengaat.

Denk aan de toekomst

Als de deuren straks weer opengaan, betekent dit niet automatisch dat alles weer koek en ei is. Ondernemingen hebben een flinke klap in omzet opgelopen. Vergeet dus niet straks (duurzame) ondernemingen alsnog te steunen.

Plan bijvoorbeeld een ‘vegan’ tocht langs allemaal duurzame restaurants met je vriendinnen of boek een nachtje in een vegan bed & breakfast. De opties zijn eindeloos!

Check eens de hashtag #supportyourlocals op Twitter of Instagram. Wie weet zijn er al initiatieven bij jou in de buurt aangesloten. Je zou het natuurlijk ook altijd zelf kunnen navragen bij een voedselproducent of restaurant bij jou in de buurt.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo ondersteun je duurzame ondernemingen in tijden van corona
Sluiten