Zo maak je van je keuken een conserveringsfabriekje

Fermenteren is hot. Topchef René Redzeppi, bekend door zijn restaurant Noma in Kopenhagen dat meerdere malen werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, is ook een fervente fan. “Ik besefte me nooit hoe bijzonder fermenteren is. Fermentatie creëert soja saus, koffie, chocolade, brood, bier en wijn. Zo kun je bessen fermenteren tot sappen die fruitig, zout en aromatisch zijn. Echt heerlijk.”

Maar hoe zit dat precies?

Fermenteren

Topchef René Redzeppi, bekend door zijn restaurant Noma in Kopenhagen dat meerdere malen werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, is ook een fervente fan.

“Ik besefte me nooit hoe bijzonder fermenteren is. Fermentatie creëert soja saus, koffie, chocolade, brood, bier en wijn. Zo kun je bessen fermenteren tot sappen die fruitig, zout en aromatisch zijn. Echt heerlijk.”

Ook interessant: Kombucha: waarom we de gezonde gefermenteerde thee vaker zouden moeten drinken

Ook dichter bij huis behoort fermentatie tot de vocabulaire van menig chef. Zo is kok Yvette van Boven dedicated aanhanger van het proces.

In haar serie Koken met van Boven wijdt ze er zelfs een hele aflevering aan en in De Wereld Draait Door legt ze met passie uit waarom fermenteren waardevol is.

Maar wat is fermentatie?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool.

Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.

Gebruik je koelkast op een slimme manier

Zet je koelkast op 4 graden en houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan. Zo blijft alles overzichtelijk en verdwijnt er niet een bakje cherrytomaatjes naar de achterkant van je koelkast.

Must read: Makkelijk nieuwe groenten kweken uit restjes: zo doe je dat

Dek je voeding goed af nadat je de verpakking hebt geopend, en restjes kun je na bereiding maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Let op dat je wacht totdat je gerechten goed afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast zet.

Probeer ook niet te lang te wachten voordat je producten als vleeswaren of salades weer terug zet in de koelkast nadat je ze hebt gebruikt. Ook moeten rauwe producten gescheiden blijven van bereide producten, wat vooral belangrijk is voor vlees en vis.

Geef groentes de ruimte

We eten de hele week door groenten, maar helaas bederven deze ook snel. Met een paar simpele trucs kun je jouw groenten veel langer bewaren. Ten eerste, de meest logische oplossing: invriezen! Snijd de groenten in kleine stukjes, en vries ze in.

Kijk uit dat er genoeg ruimte is in de vrieslade, zodat ze niet allemaal aan elkaar vastvriezen. Dit geldt ook voor de koelkast. Als je groenten in de groentelade propt, bederven ze. Mochten er wat delen toch bedorven zijn, snijd dan deze stukken af, anders bederft de rest ook sneller.

Langer goed dan je denkt

De “ten minste houdbaar tot” (THT) producten kun je vaak nog langer bewaren dan je denkt. Zo kun je meel, droge koekjes, muesli, cornflakes, pindakaas, olie, mayonaise en ketchup vaak tot twee maanden na de houdbaarheidsdatum nog prima eten.

Lees ook: De invloed van de houdbaarheidsdatum: gooi jij voedsel te snel weg?

Er zijn zelfs producten die tot jaren na de houdbaarheidsdatum goed zijn, als suiker, zout, azijn, koffie, thee, rijst, droge pasta en honing. Ga naar www.kliekipedia.nl voor ideeën en recepten voor kliekjes en om zelf kliekjesrecepten toe te voegen.

Kliekipedia

Jaarlijks kunnen we 150 euro ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Daarom is het platform Kliekipedia.nl ontwikkeld.

Kliekipedia vertelt je op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren.

Het platform van het Voedingscentrum is er naast ideeën voor recepten ook voor algemene tips om minder voedsel te verspillen.

Meer over duurzame voeding?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zo maak je van je keuken een conserveringsfabriekje
Sluiten