Zo kun jij mensen met een beperking helpen (nee, dat is niet moeilijk)

Hoe vaak sta jij stil bij het feit dat je (waarschijnlijk) gezond bent, zomaar op reis kunt en zonder al te veel moeite vrienden kunt maken? Niet al te vaak waarschijnlijk, maar er zijn honderdduizenden mensen die dagelijks met het tegenovergestelde geconfronteerd worden.

Volgens onderzoek hebben mensen met een ernstige beperking per jaar gemiddeld met slechts vijf mensen buiten hun woonvoorziening contact. Veel te weinig natuurlijk, omdat tegelijkertijd is bewezen dat we het gelukkigst worden van sociale contacten.

Eén van de problemen: er zijn bijna geen uitjes die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Gek is dat wel, als je bedenkt dat er zo’n 180.000 mensen met een ernstige beperking of zwaar dementerenden in Nederland wonen volgens het AD . Want ook – juist – gehandicapten willen dingen beleven.

Kunst maken met je stem

Gelukkig zijn er initiatieven als De Nieuwe Belevenis die daar iets aan willen doen. Het theater in de Arnhemse bossen is een fictieve wereld voor mensen met een beperking. Bezoekers kunnen er in een boot zitten (inclusief zeegeluiden en wind die door hun haren waait), kunstwerken maken met hun stem (ja, echt) of door een besneeuwde wereld lopen. Het gaat vooral om de zintuiglijke ervaringen, allemaal gericht op mensen met een ernstige beperking én met veel ruimte voor interactie. Niet alleen met de omgeving, maar ook met familie, vrienden of andere begeleiders die mee zijn.

Dat zoiets bestaat is natuurlijk heel mooi, maar het is zonde dat er nog niet veel meer van zulke initiatieven zijn. Toch zijn er ook dingen die jij zelf kunt doen om gehandicapten en dementerenden te helpen. Goed, misschien kun je niet zomaar een virtuele zee regelen, het achterliggende geheim is het sociale contact – dat maakt hen al heel gelukkig.

Be a buddy

Misschien heb je weleens van maatjesprojecten gehoord: initiatieven waarbinnen mensen met een vaak licht verstandige beperking aan iemand zonder beperking worden gekoppeld om samen vriendschappelijke activiteiten te ondernemen. Zo heb je bijvoorbeeld Best buddies, speciaal voor mensen tussen de 16 en 35 jaar. Als je aan iemand wordt gekoppeld, kom je eens in de week of twee weken samen om te winkelen, sporten of gewoon kletsen.

Maar is dat dan niet moeilijk, contact met mensen die ‘anders’ zijn? Soms wel, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als je contact hebt met iemand met een ernstige handicap, zorg er dan voor dat je duidelijk praat en er de tijd voor neemt – zonder diegene het idee te geven dat hij of zij dom of onzelfstandig is. Ook gaat de communicatie er met sprongen op vooruit als je niet zomaar invult wat je denkt dat ze zeggen. En het is misschien een inkoppertje, maar begrip tonen is natuurlijk sowieso onmisbaar.

We willen niet zeggen dat het zomaar mogelijk is om alle ernstig gehandicapten ineens aan een rijk sociaal leven te helpen, laat staan dat hun problemen dan ineens opgelost zouden zijn. Bovendien is er natuurlijk ook een groot verschil tussen mensen met een lichte en een ernstige beperking. Maar het is wél belangrijk dat we ons bewust worden van het probleem. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, worden mensen met een beperking daar al veel gelukkiger van – die aangepaste ‘pretparken’ zijn dan gewoon een heel welkome aanvulling.

Meer Bedrock

Waarom de zorg ons zieker maakt.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zo kun jij mensen met een beperking helpen (nee, dat is niet moeilijk)
Sluiten