Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 17 jan 2018

Een spoedcursus zo-kom-je-over-je-angsten-heen (het werkt echt)

Iedereen is ergens bang voor – of dat nu is voor spinnen, spreken in het openbaar of de dood. Goed, aan dat laatste kun je misschien weinig doen, maar de eerste twee zijn gemakkelijk te overwinnen, hoe eng dat ook lijkt.
Hoe vervelend we het ook vinden om in angst te leven voor grote of kleine dingen, we zouden het nog vervelender vinden om de confrontatie aan te gaan met datgene waar we bang voor zijn. Toch is dat nodig om onze angsten te overwinnen, zegt Harriet Lerner.

Lerner schreef The dance of fear, een boek over het overwinnen van je angsten. Daarin schrijft ze over Frank, een man die bij haar kwam met de vraag hoe hij over zijn angst voor afwijzing heen kon komen. Het strenge maar rechtvaardige antwoord: dan heb je gewoon méér afwijzing nodig, zodat je eraan gewend raakt. Na één dag van tientallen afwijzingen was hij ‘genezen’.

Dit vind je misschien ook interessant: We zijn allemaal liefdesbang (over verlatings- en bindingsangst).

‘De enige manier om er zeker van te zijn dat je niet wordt afgewezen, is om stil in een hoekje te gaan zitten en geen risico’s te nemen’, schrijft Lerner op Psychology Today. ‘Maar hoe meer je ontwijkt, hoe erger je angst wordt.’ En dat geldt natuurlijk ook voor andere angsten dan die voor afwijzing. Daarom geeft ze vijf tips om je angsten te overwinnen.

Wees actief in plaats van passief

Ja, actie ondernemen lijkt verlammend eng. Maar als je erin gaat met de instelling dat het allemaal wel goedkomt, is dat ook zo. Dus pak die spin gewoon op, solliciteer voor die functie die je heel graag wilt of vertel je crush dat je ‘m leuk vindt. In het begin zal het inderdaad eng zijn, maar daarna niet meer.

Falen is ook een vorm van succes

Laten we nog even het voorbeeld van de afwijzingen nemen. Als je iemand op date vraagt, kun je twee antwoorden krijgen: ja en nee. Het klinkt misschien onlogisch dat je van ‘nee’ meer leert dan van ‘ja’, omdat je in het laatste geval gaat inzien dat de activiteit – iemand op date vragen – lang niet zo eng is als die lijkt. Maar als je wordt afgewezen en dus ‘faalt’, is het veel gemakkelijker om te accepteren dat het helemaal niet erg is als dingen soms fout gaan.

Probeer je niet belachelijk te voelen

De reden waarom we bang zijn voor sommige dingen op sociaal gebied, is omdat we bang zijn om belachelijk over te komen. Je baas om salarisverhoging vragen? Ha, hij zal me wel uitlachen omdat ik denk dat ik heel wat ben. Maar mensen vinden dingen minder snel raar dan we denken, en zelfs als ze dat wel vinden, schaadt dat ons lang niet altijd.

Laat angst toe

Lerner zegt het als volgt: ‘Als je een gast uitnodigt op bezoek, ben je beter voorbereid op wat er gaat gebeuren.’ Als je angst verwacht, ben je er dus lang niet zo overweldigd door dan wanneer je jezelf dwingt om je te vermannen.

Het draait allemaal om motivatie

Voor alle bovenstaande dingen is een vorm van motivatie nodig. Natuurlijk is het fijn om in je veilige, angstvrije bubbel te blijven leven, maar daar kom je nooit uit als je dat niet écht wilt. Het klinkt misschien onlogisch, maar hoe banger je wordt, hoe groter je motivatie om niet meer bang te zijn. Als je eerst ervaart wat er gebeurt als je geen actie onderneemt, zie je vanzelf in dat je toch echt iets moet gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een spoedcursus zo-kom-je-over-je-angsten-heen (het werkt echt)
Sluiten