wpk-admin
wpk-admin Welzijn 19 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo haal je het maximale uit groenten (stomen, fermenteren of rauw?)

Of je nu vegetarisch, veganistisch of juist vleeseter bent, groenten eten we allemaal. De één wat meer dan de ander, maar we ontsnappen er niet aan. Wat is nou de lekkerste manier om ze te bereiden? Hoe kun je het maximale uit je groenten halen? Wil je meer groenten toevoegen aan je dieet, maar weet je niet waar te beginnen? Wij zetten de ins en outs op een rijtje.

Koken met groenten: een handleiding

Stomen, fermenteren, koken, grillen,…: met groenten kan je méér dan je zou denken!

1. Rauw versus gekookt

Raw food, is dat nou echt het meest voedzame? Haal je met ‘gewoon’ koken alle vitamines eruit? Nee. Een recente studie aan de Universiteit van Cambridge toont aan dat raw food zelfs lagere waarden van het anti-oxidant lycopene had. Ongunstig, want dit anti-oxidant verlaagt de kans op kanker en hartaanvallen.

Lees ook: Koken met de 6 smaken volgens de Ayurvedische leer: een mini-guide

Koken vernietigt inderdaad bepaalde voedingsstoffen, maar voor sommige groenten is het juist beter. De hitte vernietigt chemicaliën en moeilijk verteerbare stoffen. Welke groenten moet je dus koken? Brocolli, boerenkool en wortels.

2. Snel, sneller, snelst

Snel koken kan natuurlijk ook. Leg de groenten in kokend water, maar haal ze eruit zodra ze van kleur veranderen.

Door deze techniek behouden ze hun voedingsstoffen, alleen kunnen ze nog ietwat smakeloos zijn. Bak ze dan kort in kokosolie.

3. Slowcooking

Als je meer tijd en een slowcooker in huis hebt, is dit stiekem de betere optie. Alle smaken en voedingsstoffen blijven behouden, je kunt gerust een ochtend – of zelfs dag – naar je werk.

Lees ook:  Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Sommige groenten doen er namelijk 8 of 10 uur over. Daarnaast is de slowcooker gemakkelijk schoon te maken. De binnenkant is van aardewerk en de deksel is ook zo schoon.

4. Stomen

Stomen is vooral favoriet bij mensen die op hun lijn letten, want er gaat geen water verloren, plus voedingsstoffen worden gemaximaliseerd. Er komt meer Vitamine C vrij als je broccoli stoomt. Extra lekker is, als je dit aansterkt met vette vis.

Bij stomen bereid je eten in de damp van kokend water. Er is niet per sé een stoompan voor nodig, een pan met hittebestendig vergiet is genoeg. De stoomtijd is 3 tot 5 minuten langer dan de kooktijd.

Vind je vast ook interessant: Nooit meer flauwe groente met deze 5 simpele tips

Het belangrijkste is dat je het gas laag houdt en het water blijft dampen. Dampt het niet, zet het vuur dan toch ietsje hoger. Extra fijn: het overgebleven vocht kun je gebruiken voor jus of saus. Een gezonde dressing boordevol vitaminen en mineralen, bovenop je pas gestoomde aardappelen.

5. Fermenteren

Fermen-watte…? Ja. Fermenteren. Een wat onbekendere, maar ontzettend gezonde methode voor jou en je groenten. Het helpt je sneller je eten te verteren, draagt bij aan een gezonde darmflora en betere weerstand. Het idee van fermenteren is dat je gezonde bacteriën cadeau krijgt.

Gebruik het liefst kool of zuurkool om te beginnen, daar zitten namelijk al veel melkzuurbacteriën in. Het fijne van kool is dat je eindeloos kunt variëren met specerijen en kruiden. Bijvoorbeeld dille, komijn of zwarte peper.

Hoe nu verder? Kool snijden, goed mengen met zout, aandrukken in een pot en even wachten. Voila, bon appétit!

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zo haal je het maximale uit groenten (stomen, fermenteren of rauw?)
Sluiten