Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 5 mei 2017

Instagram zorgt ervoor dat je gezonder eet (volgens wetenschap)

Als ik door mijn Instagram-feed scroll kom ik foto’s tegen van de lekkerste avocado-toasts, falafel bowls, bananenpannenkoeken en vruchtensmoothies. Soms zijn het hele kunstwerken. En da’s best leuk om naar te kijken #foodporn.

Ik moet toegeven dat het vaak een beetje nutteloos en ‘zonde van mijn tijd’ voelt als ik van het ene naar het andere Instagramprofiel ga om foodpics te bekijken. Toch lijkt het erop dat het bekijken van deze heerlijke plaatjes helemaal niet zo’n nutteloze bezigheid is. Sterker nog: het kijken naar foto’s van gezonde maaltijden of mensen die in shape zijn kan zelfs voordelig zijn.

Bron van inspiratie

Zo vertelt Jonathan Alpert – een Amerikaans psychotherapeut en auteur van Fearless: Change Your Life in 28 days aan NBC News dat “het zien van positieve afbeeldingen online inspirerend én motiverend kan zijn.”

Een studie gepubliceerd in de Journal of Consumer Marketing bevestigt dit idee. Amerikaanse onderzoekers keken hoe consument-georiënteerde afbeeldingen de consumptie van voedsel kunnen vormen. Wat blijkt? Het zien van gezonde afbeeldingen op social media kan er inderdaad toe leiden dat je gezonder gaat eten.

En dan is er nog iets. Buiten de oogstrelende plaatjes heeft Instagram nog een functie. Volgens Melanie Greenberg – een klinisch psycholoog uit Californië – kan Instagram je een ondersteunende gemeenschap bieden om je te helpen je doelen te bereiken. Het voelt toch een beetje alsof je er niet alleen voor staat.

Haal er je voordeel uit

Of je nou op zoek bent naar sportoefeningen voor thuis of een recept voor een groentequiche: je vindt het allemaal via de app. Moeilijk om aan de juiste informatie te komen is het niet.

Zo zijn er bijvoorbeeld voedingsdeskundigen en gezondheidscoaches die gratis tips geven als je ze gaat volgen. En wat ook fijn is: sommige Instagrammers laten via Instagram Stories stap voor stap zien hoe je een bepaald recept bereidt. Daar hoeft geen kookboek meer aan te pas te komen.

Hashtag fitgirl

Wil je zelf aan de slag? Het valt of staat allemaal met de juiste hashtags. Zoek je bijvoorbeeld op #lekkeretaarten dan vind je taarten die (waarschijnlijk) lekker zijn, maar ehh.. niet zo gezond.

Probeer in plaats daarvan iets als #rawcake of #healthycake. Ben je op zoek naar vegetarische of veganistische alternatieven? Dan gebruik je die kernwoorden uiteraard bij je zoektocht. Het is geen hoge wiskunde, maar meer een beetje spelen met zoekwoorden.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is bepaalde profielen volgen. Instagram accounts die het waard zijn om eens te bekijken zijn @goop (de lifestyle website van Gwyneth Paltrow), @sproutedkitchen, @livegreenhealthy en @ilovehealth.

Al moet ik je wel waarschuwen: na het zien van honderdeneen lekkere lunchopties lijkt die boterham pindakaas op je bord opeens waardeloos.

Meer over Instagram?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Instagram zorgt ervoor dat je gezonder eet (volgens wetenschap)
Sluiten