Zo doe je slim boodschappen zodat je niet onnodig veel hoeft weg te gooien

Slim boodschappen doen is vaak het halve werk als het neerkomt op voedselverspilling tegen gaan. Hoe vaak heb je met enorme trek in de supermarkt gestaan en alles waar je op dat moment zin in had in je boodschappenmandje gegooid? Een week later sta je met een berg etenswaren die je nooit voor morgen allemaal op hebt.

Met deze handige tips & tricks ben je dit probleem al voor.

Boodschappenlijstje

Ja, het ouderwetse boodschappenlijstje van je oma is toch ergens goed voor geweest. Door een paar minuten alles wat je écht nodig hebt op te schrijven (of in een app toe te voegen) bespaar je veel onnodige weggooi taferelen. Je kunt in je kastjes, koelkast en vriezer checken wat je al hebt, zodat je beter kunt inschatten wat er nog ontbreekt.

Weekmenu

Bedenk voordat je de supermarkt inloopt wat je plannen zijn voor die week. Eet je vier keer thuis, haal dan genoeg voor vier avonden, en niet meer. Heb je nog restjes in de koelkast staan? Bedenk welke dag je die kunt eten, en koop alleen puur het noodzakelijke erbij om er een gerecht van te maken. Let ook op de houdbaarheidsdatum. Hier lees je wat het verschil is tussen Tenminste Houdbaar Tot en Tenminste Gebruiken Tot. Wil je donderdag een pasta bolognese maken, zorg dan dat het gehakt dat je koopt nog tot die tijd goed is.

[source id=”attachment_4634″ align=”center”][/source]

Uitverkoop artikelen

Hoe verleidelijk is het om die pastasaus met 35% korting in je boodschappenmandje te doen? En 3 verse pasta’s voor de prijs van 1? Die eet je vast deze week allemaal op. Koopje! Niets blijkt minder waar. Mocht je toch zwichten voor een goede deal, check dan wel de houdbaarheidsdatum en wanneer je het denkt te gaan eten. Of vries het direct in als je thuiskomt.

Planning is key

Denk goed na over wanneer je boodschappen gaat doen. Logisch dat als je de hele dag hebt gewerkt, een beetje moe bent en trek hebt, je meer ondoordachte producten gaat aanschaffen. Ook zal je eerder iets zomaar in je boodschappenmandje gooien als je haast hebt, en ‘even snel’ iets moet halen voor die avond.

Digitaal boodschappen doen

Zie je jezelf niet zo snel met een papieren boodschappenlijstje en pen in de aanslag door de gangpaden van de supermarkt lopen? Probeer dan een van onderstaande apps.

  • Evernote. Een bekende ‘to do’ app, waar je fijn lijstjes mee kunt samenstellen.
  • Out of Milk. Handig, omdat je er meerdere lijsten in kunt bijhouden.
  • Slim Koken-app. Deze app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. En: recepten speciaal geschikt voor mensen met allergieën zoals voor koemelk, ei en gluten.
Kliekipedia

Heb je nog restjes in de koelkast en je kastjes liggen? Bekijk voordat je boodschappen gaat doen Kliekipedia.nl voor heerlijke en makkelijke recepten met restjes. Zet daarna op je (digitale) lijstje wat je nog nodig hebt en je shopt alleen het hoognodige. Naast een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan, is dit ook vriendelijk voor je portemonnee.

Jaarlijks kunnen we 150,- euro ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Daarom is het platform Kliekipedia.nl ontwikkeld. Kliekipedia vertelt je op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren. Het platform van het Voedingscentrum is er naast ideeën voor recepten ook voor algemene tips om minder voedsel te verspillen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zo doe je slim boodschappen zodat je niet onnodig veel hoeft weg te gooien
Sluiten