Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 1 jan 2018

Brak op de bank? Zo begin je toch aan je goede voornemens

Gisteravond had je het nog zo mooi uitgestippeld: vandaag zou je gaan sporten, gezond eten, die paar mails sturen waar je heel erg tegenop zag en bovenal g茅茅n Netflix kijken. Maar toen bleef je toch langer feesten dan je wilde, kwam er steeds meer champagne en nu zit je met een kater op de bank en wil je alleen nog maar eieren met spek eten.
Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je goede voornemens dan maar uit moet stellen. Want we weten allemaal: van uitstel komt afstel. Met deze simpele tips kun je vandaag al een beetje beginnen (met de nadruk op een beetje).

Schrijf het op

Grote kans dat je bergen goede voornemens hebt – nog grotere kans dat die allemaal even vaag zijn. Ja, ooit wil je wel een keer beginnen met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Ja, je moet ook een keer contact opnemen met die ene vriendin die je al zo lang niet gesproken hebt. Maar als je die dingen alleen maar in je hoofd houdt, heb je waarschijnlijk maar weinig motivatie om het ook echt te gaan doen.

Dus stap 茅茅n: pak een pen en papier (niet digitaal!) en schrijf je goede voornemens op. Het liefst een beetje concreet: hoe vaak per week wil je naar de sportschool, welke stappen wil je ondernemen om je bedrijf te laten groeien? Als je echt in een creatieve bui bent, kun je er zelfs een compleet vision board van maken (kan best leuk zijn met een kater). Zelfs als je vandaag nog niet gemotiveerd aan de slag gaat met het daadwerkelijke uitvoeren, is dit in ieder een goed begin.

Gezonde maaltijden kun je ook bestellen

Klinkt als een leuk voornemen, elke week gezonde boodschappen doen en dan helemaal z茅lf een gezonde maaltijd koken. Elke dag. Ook op 1 januari. Maar misschien kun je daglicht nog niet verdragen, of wil je andere mensen je brakke hoofd niet aandoen. Toch maar pizza bestellen dan?

Bestellen is inderdaad een goed plan, maar daarbij hoef je niet meteen aan pizza of burgers te denken. Wist je dat je via Thuisbezorgd.nl ook gewoon gezond comfort food kunt bestellen? Kies bijvoorbeeld voor The Steam Room in Amsterdam, Pok茅 Perfect in Utrecht of de PURE Juice Bar in Rotterdam. Thuisbezorgd.nl heeft voor ieder wat wils. Zelf koken komt morgen wel.

Hernieuw je motivatie

Het eindresultaat van je inspanningen wil je wel graag bereiken – een gelukkig en gezond leven. Dus in theorie zou je daar ook best wel wat aan willen doen. Maar nu puntje bij paaltje komt, heb je er toch nog even geen zin in.

Denk goed na: waarom wil je dit ook alweer? Motivatie krijg je bijvoorbeeld door de planning waar we het net over hadden, maar ook gewoon door te kijken naar je rolmodellen (als je die hebt) of dingen voor jezelf te visualiseren. Je kunt er ook met andere mensen over praten als stok achter de deur.

Een goed begin is het halve werk

Ok茅, dus je wilde een boek schrijven dit jaar. Je hoofd is waarschijnlijk niet echt in staat om nu mooie zinnen te formuleren, maar zelfs als je 茅茅n heel erg slechte alinea schrijft, is dat toch weer een aanleiding om morgen verder te gaan (of opnieuw te beginnen). Dingen in werking zetten is vaak heel gemakkelijk, en kost weinig tijd. Spreek vast een datum af voor een date met je partner (meer quality time) of schrijf je in voor een yogaklasje voor volgende week. Daar kom je niet meer onderuit.

Begin langzaam

Goede voornemens hebben vaak een ontzettend hoge drempel – het is niet voor niets dat er meestal helemaal niets van komt. Zorg dus voor haalbare goede voornemens. Wil je eerder naar bed, ga er dan niet om negen uur in liggen maar gewoon een uurtje eerder dan je gewend bent. Wil je stoppen met roken, kick dan niet cold turkey af maar halveer gewoon het aantal sigaretten dat je rookt. Kleine stapjes.

Doe alles op de makkelijke manier

De onhaalbaarheid van onze goede voornemens ligt vaak niet alleen aan de grote verandering waar ons brein mee moet kampen, maar ook aan de moeite die het kost. Zeker op 1 januari heb je geen zin om de handen uit de mouwen te steken. Doe daarom vandaag alles gewoon op de makkelijke manier. Wil je sporten, ga dan bijvoorbeeld niet naar de sportschool maar zoek een work-out op op YouTube. En voor eten bestellen hoef je niet meteen je laptop op te starten, daar is gewoon de Thuisbezorgd.nl-app voor.

Maak vast plannen voor morgen

Toch niet alles gedaan wat je had willen doen? Geen zorgen: morgen weer een dag. Maar zorg dan wel dat je vast een to do-list maakt, waar je je ook 茅cht aan gaat houden.

Meer Bedrock

Duurzame sportkleding om jouw goede voornemens te laten slagen, zonder schuldgevoel.

In samenwerking met Thuisbezorgd.nl

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Brak op de bank? Zo begin je toch aan je goede voornemens
Sluiten