Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet

Je hoort vaak genoeg dat een plantaardig dieet goed is voor je gezondheid, zeker door documentaires als The Game Changers en What The Health. Maar wat is het dan precíés dat plantaardig eten met je lichaam doet? En welke ziektes kun je er nou eigenlijk écht mee voorkomen? Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden, maar wel een hele belangrijke om goed te weten.

Als je zelf (zoveel mogelijk) plantaardig eet, dan ontmoet je ongetwijfeld ooit weleens mensen (lees: doorwinterde carnivoren) die graag kritische aantekeningen bij je dieet plaatsen. Ga je vervolgens de discussie met hen aan, dan is het wel zo fijn om een paar goede, op wetenschap gebaseerde argumenten klaar te hebben.

Ziektes voorkomen met een plantaardig dieet

Van deze ziektes is bekend dat ze minder snel optreden bij mensen die een plantaardig dieet aanhouden. Jep, jezelf gezond eten kán!

1. Hart- en vaatziektes

Wist je dat een vegan dieet het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 vermindert? En dat het de kans op een hartaanval of beroertes verkleint? Dat heeft alles te maken met het feit dat een vegan dieet je bloedvaten niet zo snel verstopt zullen raken met verzadigde vetten en cholesterol.

Yes, als je last hebt van een te hoge cholesterol is een plantaardig dieet dus een héél goede stap in de juiste richting.

2. Prostaatkanker

Een grootschalige studie van de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat de switch naar een plantaardig dieet in een vroeg stadium van prostaatkanker, de kankercellen kan laten afremmen.

Bij sommige patiënten was het zelfs zo dat de switch naar een plantaardig dieet (in combinatie met een vermindering van stress) de kankercellen volledig heeft afgeremd. Dat is toch fantastisch?

Lees ook: Jelle genas op z’n 26e voor de tweede keer van kanker en dit is zijn boodschap aan de wereld

3. Borstkanker

In een grootschalige metastudie werd onderzocht in welke mate de inname van rood vlees gelinkt is aan het risico op borstkanker. Daarin werd overtuigend aangetoond dat hoe hoger de consumptie van rood (en bewerkt) vlees, hoe hoger de kans op borstkanker.

4. Osteoporose

Osteoporose, de aandoening waarbij botten poreuzer, dunner en minder sterk worden, is in grote mate bepaald door een goede balans tussen eiwitten, calcium, kalium en natrium. Hou je je aan een (gebalanceerd!) plantaardig dieet, dan zijn deze stoffen van nature in balans. En dat komt de gezondheid van je botten dus alleen maar ten goede.

Ook interessant: Dit is wat jouw nagels kunnen zeggen over je gezondheid

5. Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk of hypertensie is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar ook voor bijvoorbeeld cognitieve stoornissen, zoals dementie. Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk om de bloeddruk binnen de gezonde waarden te houden.

Een plantaardig dieet is één manier om de waarden van je bloeddruk op een gezonde manier te controleren. Daarmee is een plantaardig dieet een erg goedkope, risicoloze methode om hart- en vaatziekten te voorkomen, concluderen onderzoekers.

Met behulp van deze onderzoeksresultaten heb je voortaan altijd een weerwoord klaar als je vegan dieet in twijfel wordt getrokken. Wil je zelf wel vaker plantaardig gaan eten, maar weet je niet helemaal waar te beginnen? Check onze guide voor guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist. Succes!

Meer over plantaardige voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet
Sluiten