Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 22 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Good News Monday: dé Nederlandse zero waste-experts openen hun eigen winkel in Amersfoort

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: ‘s Nederlandse bekendste zero waste-experts open hun eigen winkel. 

Zusjes Jessie (25) en Nicky Kroon (28) gaan sinds een paar jaar zo goed als afvalloos door het leven. De pioniers op het gebied van zero waste leven in Nederland kun je wel zeggen. Om al hun kennis te bundelen schreven ze onlangs het boek ‘Het Zero Waste Project‘ en openen ze vandaag hun eigen zero waste winkel in Amersfoort. Iets met powervrouwen?

Waarom een zero waste winkel?

Het klinkt paradoxaal, maar wanneer je zero waste wilt leven, zal je eerst een aantal (duurzame) producten moeten aanschaffen, om veel van het wegwerpplastic in de toekomst te voorkomen. We maakten het allemaal mee tijdens Bedrock’s Zero Waste Challenge. Fatsoenlijke tupperware bakjes, zero waste tasjes, waterflessen en nog veel meer. En dat bleek nodig, want als je gaat letten op hoeveel afval je (niet) maakt, kan je er ineens niet meer omheen: plastic en afval is overal.

Lees ook: Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

Eerste dag proefdraaien!! ? Wat een leuke reacties, en er komt nog veel meer leuks de komende weken 🙂 #033 #amersfoort #sneakpeek #hotspot #plasticvrij #plasticfree #noplastic #zerowasteliving #sustainabilityissexy #sustainable #zerowaste #duurzaam #cleanocean #bulk #bulkisbeautiful

323 Likes, 36 Comments – SMIR (@smir.store) on Instagram: “Eerste dag proefdraaien!! ? Wat een leuke reacties, en er komt nog veel meer leuks de komende weken…”

Preventief afval voorkomen, niet alleen recyclen

We zijn er (bijna) allemaal schuldig aan: een badkamer en keuken vol met plastic bakjes, zakjes en tubes. Het plastic valt je er normaal gezien waarschijnlijk niet op, maar het zijn allemaal verpakkingen die één keer worden gebruikt en daarna voor een lange tijd op de aarde blijven. Recyclen is één van de oplossingen (daar zitten overigens veel haken en ogen aan), maar veel effectiever ga je te werk door afval te voorkomen.

Wil je minder plastic verbruiken? Dan wil je ook die plastic badkamer– en keukenproducten niet meer kopen. Deodorant, afwasmiddel en huidproducten maak je zelf (leer hier hoe!) of koop je in een herbruikbaar potje. Maar wáár? De echte zero waste-fanaten moeten creatief omdenken om tot hun handige gadgets te komen en om verpakkingsvrije winkels en markten te vinden, maar dat wordt langzaamaan gelukkig steeds makkelijker. De winkel van de zusjes heet SMIRsustainable, minimalistic, inspirational, reusable – en heeft álles in huis wat je zero waste hartje begeert.

Must read: Zero waste én in de stad wonen. Hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt!

Time for change

De 25-jarige zero waste-expert, auteur én kakelverse eigenaar van de SMIR-winkel, Jessie Kroon, vertelt dat het hoogtijd wordt dat duurzaamheid van ‘t geitenwollensokkenimago afkomt. Want, zegt ze, duurzaam leven is hartstikke leuk, mooi én makkelijk. Toegegeven, daar waren wij eerst wat sceptisch over (waar doe je dan wél boodschappen?!), maar na een maand te leven zonder (of nauwelijks) afval te maken, kunnen we het alleen maar beamen: zero waste leven is niet alleen duurzaam (de reden waarom we het doen), maar ook oprecht leuk.

De winkeltjes die je ontdekt, de mensen die je ontmoet, de spullen die je ineens zelf leert maken (je kan meer dan je denkt!), de ingrediënten die je ook hartstikke makkelijk zelf kunt maken en de centen die je bespaart. Je koopt uiteindelijk minder en doet langer met je producten. En dat willen Jessie en Nicky bewijzen met deze winkel.

Dit vind je vast ook leuk: Zero waste: dit is álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle

Inspiratiehub en workshopruimte

Het beste advies wat Jessie ons gaf voor we begonnen aan de Zero Waste Challenge? “Maak jouw challenge of lifestyle leuk en haalbaar. Het haalde de druk eraf, want helemaal zero waste leven in een Westerse maatschappij is knap lastig en waarschijnlijk ook niet leuk. Vanaf vandaag helpen de zusjes Kroon je graag met een leuke en haalbare zero waste lifestyle in de nieuwe SMIR-winkel.

Niet alleen door de essentiële (en hun favoriete) zero waste waste gadgets te verkopen, maar ook door hun kennis te delen in leerzame, toegankelijke workshops en door lezingen te organiseren over duurzaamheid en het milieu. Alles rondom een bewuste lifestyle. Je raadt het al, wij zijn meer dan fan!

Het adres van SMIR
Mooierstraat 19
3811 EB, Amersfoort

Openingstijden: woensdag tot zaterdag 10.30u – 17.30u en zondag van 12.30u – 17.00u. 

Meer leren over de zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Good News Monday: dé Nederlandse zero waste-experts openen hun eigen winkel in Amersfoort
Sluiten