Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 26 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #26: stap (zoveel mogelijk) over naar tweedehands kleding

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #24: zet een bak onder de douche en gebruik het water voor de planten

Tip #26: stap (zoveel mogelijk) over naar tweedehands kleding

Toen de fast fashion-industrie (grote modeketens die enorm veel kleding maken van niet per se goede kwaliteit) nog niet bestond, werd kleding vaker met de hand gemaakt en was daarom van betere kwaliteit: van simpele items tot chique designerkleding. En al die kleding kan je nog steeds kopen!

Vintage winkels

Elke stad heeft wel een vintage winkel waarin je parels van kleding kan kopen. Vintage winkels verkopen vaak (merk)kleding van goede kwaliteit die langere tijd meegaan. Daarom vragen zij een hogere prijs voor hun items dan bij een échte tweedehands winkel. Bij deze winkels worden er meestal ook bestek, meubels en boeken verkocht. Het is even goed zoeken, maar vaak vind je er de meest bijzondere items voor maar een paar euro. Maar ook gewoon online vind je de mooiste tweedehands kleren. Wist je trouwens dat veel van deze kleding niet eens per se tweede hands is? Het is oud en nooit gedragen en gaat nu weer de markt op.

Waarom zou je nieuwe kleding kopen als er al zoveel moois gemaakt is? Daarnaast is het extra leuk om items in je kast te hebben hangen met een verhaal. Of het nou van een marktje kwam, ooit van een vriendin of tante is geweest: je kleding heeft dan onbewust meer emotionele waarde dan wanneer je een topje bij de H&M koopt.

Meer lezen over tweedehands kleding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste tip #26: stap (zoveel mogelijk) over naar tweedehands kleding
Sluiten