Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 14 sep 2018

Zero waste leven tip #14: gebruik 100% recycled wc-papier

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #11: leer je afval scheiden en check hoe het in jouw gemeente geregeld is

Tip #14: gebruik 100% recycled wc-papier

Echt zero waste wordt naar de wc gaan natuurlijk nooit. Je billen kunnen afvegen, is namelijk wel zo fijn. Hoewel wassen na een grote beurt natuurlijk schoner is dan vegen… Just saying. Enfin, er gaat een hoop water en wc-papier doorheen per jaar in Nederland. 29 procent van al het water dat we jaarlijkse gebruiken, spoelen we door de wc en per huishouden gebruiken we zo’n 9000 velletjes wc-papier per jaar.

Probeer daarom gerecycled toiletpapier te kopen. Papier en karton wordt gemiddeld zo’n zeven keer gerecycled. In Nederland wordt meer dan de helft van het toiletpapier uit gerecyclede vezels gemaakt. Dat is belangrijk, want na gebruik kan wc-papier niet nog een keer worden gebruikt. Daarom wordt toiletpapier gemaakt van gebruikte vezels die niet sterk genoeg zijn om opnieuw de gewone papierkringloop in te gaan.

100% eco van Ekoplaza

Bij Ekoplaza koop je gerecyclede wc-rollen van het merk ‘100% eco’. Als je helemaal op dreef bent en genoeg ruimte in huis hebt, kan je wc-rollen ook in bulk aanschaffen. Dat scheelt veel verpakking en merk je in de portemonnee.

Meer lezen over de zero waste lifestyle?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #14: gebruik 100% recycled wc-papier
Sluiten