Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 8 sep 2018

Zero waste tip #8: minder voedsel verspillen, denk 2 keer na voor je restjes weggooit

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we 茅lke dag een tip聽om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak.聽Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of聽recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we聽maandelijks zo鈥檔 veertig kilo聽afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees聽niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het聽leuk聽en聽haalbaar! En focus je op wat je w茅l kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken.聽Zie het als dingen聽anders doen聽in plaats van niet meer doen.

Tip #8: minder voedsel verspillen, denk 2 keer na voor je restjes weggooit

In Nederland wordt van al het eten dat er is, 42 procent verspild. Maar liefst eenderde daarvan gebeurt in huishoudens. Daarbij horen ook alle restjes die je na het eten van je bord de prullenbak in schuift en de vergeten rucola achterin de koelkast. Zonde!

Dit is h茅t starterspakket voor de beginnende zero waster

Dus, koop eten op maat. In plaats van een zak voorverpakt eten te kopen, kan je ook kopen hoeveel je nodig daadwerkelijk hebt. Dat doe je in bulkwinkels of verpakkingsvrije winkels. Je kan je eigen canvastasje (of die je daar voor ‘n prikkie koopt) zelf vullen met wat en hoeveel je maar wilt. Van nootjes tot linzen en van verse groenten tot brood. Dus in plaats van een voorverpakte (plastic) zak spinazie, kan je hier (net als op een markt) precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt. Zo betaal je voor wat je 茅cht nodig hebt en voorkom je dat je eten moet weggooien omdat je het niet gebruikt.

Als je dan eenmaal hebt gekookt en je hebt restjes het over, denk dan twee keer na voor je het weggooit. Waarom eet je het morgen niet als lunch of misschien kan je er iemand anders blij mee maken? Je partner, huisgenoot of buurman bijvoorbeeld. Of je bewaart het voor restjesdag! Daarnaast zijn er ook een hoop apps waarmee je maaltijden kan uitwisselen met buren.

Begin met mealprepping

Nog een tip om voedselverspilling tegen te gaan: doe aan mealprepping. Als je aan het koken bent, is het een kleine moeite een grote portie te maken. Helemaal als je al bent begonnen met in bulk te kopen. Gooi er wat extra rijst en groeten bij (bijvoorbeeld) en bewaar alles wat je niet meteen opeet in tupperware bakjes in de koelkast of vriezer. Zo voorkom je dat je onverhoopt hongerig de met plastic gevulde Albert Heijn leeg koopt. ‘s Avonds andere eetplannen? Zulke speciale bakjes zijn goed afsluitbaar dus je neemt ze makkelijk mee naar werk.

Nieuwsgierig naar meer zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Zero waste tip #8: minder voedsel verspillen, denk 2 keer na voor je restjes weggooit
Sluiten