Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 6 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Zero waste tip #6: maak je eigen eten én ingrediënten (+ een recept)

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Tip #6: maak je eigen producten én eten

Het grootste afvalverbruik zit ‘m in gemakzucht. Even snel naar de supermarkt om een salade te halen als lunch, ‘s ochtends een coffee to go en ‘s avonds nog even wat ingrediënten halen om te koken. Voor je het weet ben je zes wegwerpverpakkingen verder op één dag.

Maar… je kan een hoop zélf maken! Geen keukenprins(es)? Wees gerust: ik ook niet, en toch is het gelukt niet van de honger om te gaan tijdens de ZW-challenge en een hoop zelf te maken (zonder ook maar enige zonder Jamie Oliver skills) én het is nog leuk ook!

Het zero waste-leven van Ineke, eigenaresse van Delicious Food: “Als je er bewust over nadenkt, ben je al op de goede weg”

Het is je mindset die je verandert: koken met wat je nog hebt in plaats van op basis van een gerecht. Tijd voor lunch? Wraps maak je zo zelf (ja, jij ook), net als hummus en pastasaus. Vooral zulke sausjes en dips kan je in groten getale maken en bewaren. Met wat restjes groenten en peulvruchten, maak je gemakkelijk een curry. En de kokosmelk? Die maak je gewoon zelf. De linzen of rijst die je erbij serveert, koop je in een bulkwinkel met je zero wastezakje en de groenten koop je onverpakt bij de (bio super)markt.

Recept om je eigen kokosmelk te maken

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is:

  • 150 gram geraspte kokos 
  • 1 liter water
  • eventueel een snufje kaneel voor een extra zoete touch

Dan heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Blender, staafmixer of keukenmachine
  • Een zeef
  • schone theedoek, een kaasdoek is nog iets dunner en werkt nog beter. Of: je zero wastezakje. Ik had er toevallig één over, werkt perfect omdat ‘ie net wat dunner is dan een theedoek.
  • glazen fles of potjes om de kokosmelk uiteindelijk in te bewaren.

Zo maak je zelf kokosmelk

De geraspte kokos doe je in een pan met het water en breng je aan de kook. Dat laat je zo’n 4 tot 5 minuten zachtjes koken. Pureer de kokos fijner (ongeveer 5 minuten) met een staafmixer of in de blender.

Vervolgens pak je een bak, daar leg je de zeef op met de theedoek erin en giet je de kokosmelk in de doek. Knijp de laatste restjes kokosmelk uit de doek. Je hebt nu een bak vol, heerlijke kokosmelk. De restjes geraspte kokos kan je bewaren voor in je granola of havermout ontbijt voor de volgende dag of je maakt heerlijke kokos koekjes.

In het boek van Het Zero Waste Project staan allerlei heerlijke gerechten om zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zero waste tip #6: maak je eigen eten én ingrediënten (+ een recept)
Sluiten